Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Hampir 1,000 kes aktif ketika ini

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 APRIL – Sebanyak 150 kes baharu jangkitan COVID-19 telah dilaporkan di Negara Brunei Darussalam, hari ini, iaitu 126 kes hasil ujian pantas antigen (ART) dan 24 kes hasil daripada 438 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

  Dengan itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 141,269 kes, menurut Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

  Yang Berhormat Menteri Kesihatan turut berkata bahawa terdapat dua kes yang dikategorikan dalam kategori 5, yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU). Manakala itu, tidak ada kes dalam kategori 4, yang memerlukan bantuan oksigen dan pemantauan rapi.

  “Sebanyak 170 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 140,052 kes.

  “Jumlah kes aktif pula ialah sebanyak 999 kes iaitu 26 kes sedang dirawat di hospital manakala 973 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah,” tambah Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

  Oleh sebab pusat vaksinasi tidak beroperasi kelmarin, statistik terkini program vaksinasi kekal seperti yang dinyatakan di dalam sidang media kelmarin iaitu 38 peratus kanak-kanak dalam kumpulan umur lima hingga 11 tahun telah mendapatkan dos pertama vaksinasi COVID-19 dan 0.1 peratus juga telah mendapatkan dos kedua.

  Sementara itu, beliau turut mengongsikan, 64.1 peratus rakyat dan penduduk negara ini telah menerima tiga dos vaksin.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham semasa menghadiri sidang media harian bertempat di Kementerian Kesihatan, kelmarin.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea U ikrar tindak balas tegas terhadap laporan Pentagon

  SEOUL, 4 OKT - Korea Utara mengecam Amerika Syarikat (AS) berhubung laporan Pentagon, baru-baru ini yang menggelarkannya sebagai ancaman berterusan kerana senjata pemusnah besar-besaran...