Tuesday, August 16, 2022
23.6 C
Brunei

Hanya 2 unit sukatan tidak patuh akta

-

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan SDT

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 OGOS – Unit Sukatan dan Timbangan (SDT), Bahagian Industri dan Ekosistem Perniagaan (IBE) di bawah Kementerian Kewangan dan Ekonomi telah melaksanakan lawatan pemeriksaan tidak berjadual ke atas 17 buah gedung perniagaan kelmarin.

Operasi itu merupakan tindakan penguatkuasaan yang dilaksanakan secara rutin dalam memastikan sebarang penggunaan alat sukatan dan timbangan bagi tujuan perdagangan adalah sah, tepat dan berdaftar selaras dengan Akta Sukatan dan Timbangan 1983 Penggal 151.

Hasil daripada tindakan penguatkuasaan tersebut sebanyak 175 unit alat sukatan dan timbangan didapati digunakan di dalam premis perniagaan di mana 173 unit alat sukatan dan timbangan daripada 16 buah gedung perniagaan didapati sah, tepat dan berdaftar.

Manakala dua unit daripadanya di sebuah pasar raya, gagal mematuhi Akta dan Peraturan Sukatan dan Timbangan di mana pihak syarikat telah dikeluarkan notis peringatan dan dikehendaki hadir ke Pejabat Unit SDT dalam tempoh tujuh hari waktu bekerja daripada tarikh notis dikeluarkan.

Pengarah di Bahagian Industri dan Ekosistem Perniagaan (IBE), Allen On menyatakan dalam tempoh tujuh bulan kebelakangan, para penguat kuasa Unit SDT sentiasa aktif dalam membuat penguatkuasaan di premis-premis perniagaan seperti kedai runcit, kafe, restoran, kedai kek dan pastri, kedai jahit, tekstil dan peralatan atau perkakas bahan binaan.

Anggota penguat kuasa memeriksa alat timbangan di sebuah pasar raya.

Penguatkuasaan turut dilaksanakan di tapak-tapak perindustrian seperti kilang-kilang proses makanan, bata, bahan kitar semula, bengkel-bengkel kenderaan dan gerai atau pondok jualan di tepi jalan.

Hasil daripada penguatkuasaan tersebut sebanyak 70 kawasan perniagaan telah dibuat pemeriksaan dengan mendapati sebanyak 1,308 unit alat sukatan dan timbangan yang digunakan bagi tujuan perdagangan.

Para peniaga dan pengguna alat sukat dan timbang adalah dikehendaki untuk sentiasa mematuhi Peraturan-peraturan (Penelitian) Alat-alat Sukatan dan Timbangan 1994; di bawah Seksyen 3(2).

Setiap orang yang menggunakan atau ada pada miliknya untuk kegunaan perdagangan mana-mana timbangan, sukatan alat-alat untuk menimbang yang tidak dicap sebagaimana yang dikehendaki oleh peraturan ini adalah bersalah.

Bagi sebarang pertanyaan lanjut, orang ramai boleh menghubungi Unit SDT melalui e-mel sdt@mofe.gov.bn.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -