Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Harga emas cecah rekod baharu dalam pasaran Bangladesh

  DHAKA, 19 JAN – Harga emas telah mencecah Tk 112,440 setiap bhori (11.664 gram), tertinggi dalam sejarah Bangladesh, apabila Persatuan Barang Kemas Bangladesh (Bajus) memutuskan untuk menaikkan harga mulai hari ini.

  Jawatankuasa tetap harga dan pemantauan harga Bajus mengambil keputusan itu pada mesyuarat baru-baru ini, memetik kenaikan harga emas tulen dalam pasaran tempatan dalam satu kenyataan.

  Harga sebelum ini bagi setiap bhori perhiasan emas 22 karat ialah Tk 1.11 lakh.

  Pada bulan Julai tahun lepas, harga emas melepasi paras Tk 1,00,000 buat kali pertama di Bangladesh.

  Harga emas juga mencatat pencapaian baharu pada 29 November tahun lalu, apabila Bajus menetapkan harga setiap bhori lebih Tk 1.09 lakh.

  Walaupun Bangladesh tidak mengimport sejumlah besar emas, harga hampir selalu dikaitkan dengan turun naik antarabangsa bersama turun naik dalam pasaran domestik.

  Dengan permintaan tahunan sebanyak 20 hingga 40 tan, 80 peratus daripada permintaan emas negara dipenuhi melalui penyeludupan.

  Pada bulan Ogos tahun lalu, Bank Bangladesh mewajibkan untuk mengekalkan margin 100 peratus pada surat kredit emas dengan tujuan untuk mengurangkan import dan menjimatkan mata wang asing. – ANN/The Daily Star

  Seorang pengguna memikirkan pilihan di kedai barang kemas. – ANN/The Daily Star
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...