Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Netanyahu menentang penubuhan negara Palestin selepas perang

  JERUSALEM, 19 JAN – Perdana Menteri Zionis Israel, Benjamin Netanyahu pada kelmarin menolak gesaan Amerika Syarikat (AS) untuk mengurangkan serangan tentera Israel di Semenanjung Gaza atau mengambil langkah ke arah penubuhan negara Palestin selepas perang, yang kononnya mendapat kemarahan serta-merta daripada Rumah Putih.

  Ketegangan bolak-balik mencerminkan apa yang telah menjadi keretakan yang luas antara kedua-dua sekutu mengenai skop perang Israel dan rancangannya untuk masa depan wilayah yang terkepung itu.

  “Kami jelas melihatnya secara berbeza,” kata jurucakap keselamatan negara Rumah Putih John Kirby.

  Netanyahu bercakap hanya sehari selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken berkata Israel tidak akan mempunyai ‘keselamatan tulen’ tanpa laluan ke arah kemerdekaan Palestin. Awal minggu ini, Rumah Putih juga mengumumkan bahawa ia adalah ‘masa yang sesuai’ untuk Israel mengurangkan keamatan serangan tentera yang dahsyat di Gaza.

  Dalam sidang akhbar yang disiarkan secara nasional, Netanyahu melontarkan nada menentang, berulang kali mengatakan bahawa Israel tidak akan menghentikan serangannya sehingga ia merealisasikan matlamatnya untuk memusnahkan kumpulan pejuang Hamas Gaza dan membawa pulang semua tebusan yang masih ada yang dipegang oleh Hamas.

  Dia menolak dakwaan oleh pengkritik Israel yang semakin meningkat bahawa matlamat itu tidak dapat dicapai, berikrar untuk meneruskannya selama beberapa bulan. “Kami tidak akan berpuas hati dengan kemenangan mutlak,” kata Netanyahu.

  Israel melancarkan serangan itu selepas serangan rentas sempadan yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh Hamas pada 7 Oktober. Perang telah mencetuskan ketegangan di seluruh rantau, mengancam untuk mencetuskan konflik lain.

  Serangan Zionis Israel, salah satu kempen ketenteraan yang paling mematikan dan paling merosakkan dalam sejarah baru-baru ini, telah membunuh hampir 25,000 rakyat Palestin, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza, menyebabkan kemusnahan meluas dan mencabut lebih 80 peratus daripada 2.3 juta penduduk wilayah itu dari rumah mereka. – AP

  Rakyat Palestin melihat kemusnahan selepas serangan tentera rejim Israel di Rafah, selatan Semenanjung Gaza, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...