Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

Hargai jasa dan amal guru

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 SEPT – Menjawat profesion atau kerjaya sebagai seorang guru dan pendidik, bukanlah satu tugas yang mudah kerana mereka perlu berhadapan dengan kerenah dan perangai pelbagai pihak terutama ibu bapa dan pelajar.

Oleh yang demikian, para guru dan pendidik hendaklah sentiasa bersifat sabar dan tabah dalam mendidik dan menyampaikan ilmu pelajaran dan apa yang penting dalam menjalankan tanggungjawab untuk mencari keredaan Allah dan berusaha demi kejayaan dan kecemerlangan anak-anak bangsa, agama dan negara.

Khatib dalam khutbah Jumaat hari ini yang bertajuk ‘Guru Berkualiti Pemacu Transformasi Pendidikan’ menjelaskan, guru adalah insan mulia yang telah mengajar dan mendidik tanpa mengenal erti penat lelah, segala kesusahan dan jerih payah yang ditanggung mereka perlu dihormati dan dihargai.

“Perlu diketahui, tugas sebagai seorang guru dan pendidik itu bukanlah satu tugas yang mudah, ia menuntut kepada pengorbanan dan komitmen dari segi masa, tenaga, wang ringgit dan seumpamanya,” tambahnya.

Menurutnya, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi menghargai jasa guru dan pendidik, antaranya dengan mengucapkan ucapan terima kasih sebagai tanda menghargai jasa dan kebaikan mereka.

Di samping itu, mengamalkan segala ilmu yang mereka curahkan, sentiasa mengeratkan hubungan silaturahim walaupun setelah tamat pengajian, mendoakan kesejahteraan dan kebaikan untuk mereka.

Manakala bagi guru-guru yang telah kembali ke rahmatullah, sama-sama kita mendoakan semoga dosa-dosa mereka diampunkan dan roh mereka dicucuri rahmat oleh Allah.

Selain itu, banyak hikmah yang dapat diperoleh dengan menghormati dan menghargai guru, antaranya dengan memperoleh kejayaan hidup di dunia dan di akhirat, mudah mengingati dan memahami apa yang dipelajari, membentuk peribadi dan akhlak yang mulia dan yang paling penting ialah memperoleh ilmu yang diberkati oleh Allah.

Segala jasa dan amal bakti seorang guru dan pendidik dalam menyampaikan ilmu yang bermanfaat kepada anak didiknya akan melayakkan dirinya mendapat ganjaran pahala yang sentiasa berterusan, walaupun setelah guru itu sudah menghadap Ilahi.

Khatib seterusnya menambah pada setiap 23 September, Negara Brunei Darussalam meraikan Sambutan Hari Guru dan ia merupakan satu pengiktirafan yang tinggi terhadap guru dan pendidik di negara ini yang telah berjasa terhadap pembangunan masyarakat dan negara.

Dengan tema sambutan, ‘Guru Berkualiti Pemacu Transformasi Pendidikan’, ia menjelaskan guru berkualiti adalah guru yang memiliki sahsiah yang teguh dan tinggi yang boleh dicontohi, mempunyai banyak pengetahuan yang luas dan mendalami mengenai aspek dan bidang pengajaran dan pembelajaran yang bersesuaian dengan tahap kebolehan pelajar yang diajar.

Ini didukung oleh ciri-ciri sikap yang berkualiti termasuk sentiasa berfikiran positif, terbuka dan mampu beradaptasi dengan setiap perubahan mengikut rentak revolusi yang pantas.

Buat insan yang bergelar guru dan pendidik, sama-sama kita berdoa ke hadrat Allah agar mereka sentiasa istiqamah serta diberikan taufik dan kesihatan dalam mendidik dan membimbing anak watan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -