Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Hati-hati dengan penyamar, jangan dedah maklumat peribadi

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 5 MEI – BIBD mengingatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada jika dihubungi oleh mereka yang menyamar sebagai pegawai BIBD atau bank lain atau mana-mana agensi kerajaan atau autoriti yang lain.

  Mereka yang menyamar itu berniat untuk mendapatkan maklumat peribadi seperti nombor kad pengenalan, butir-butir perbankan internet atau mudah alih, nombor PIN, kata laluan sekali (OTP) atau butir-butir kad debit atau kredit seperti nombor kad atau kod keselamatan (CVV).

  Oleh itu, BIBD dalam kenyataannya hari ini menegaskan kepada orang ramai bahawa pihak BIBD atau bank lain mahupun agensi kerajaan atau autoriti tidak akan pernah meminta maklumat peribadi atau butir-butir perbankan melalui telefon atau media sosial untuk apa jua tujuan.

  Sehubungan dengan itu, BIBD menasihati orang ramai supaya melindungi diri mereka dan ahli-ahli keluarga terutama golongan warga emas yang sering menjadi sasaran, daripada sebarang skim penipuan dengan sentiasa berjaga-jaga dan mengambil langkah seperti jangan mendedahkan maklumat peribadi dan sulit seperti butiran bank, nombor kad pengenalan atau butiran kad debit.

  Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak membuat pindahan wang ke akaun pihak ketiga yang tidak dikenali. Jika pihak ketiga yang dikenali, sila sahkan permintaan tersebut dengan menghubungi mereka.

  Jika awda meragui tujuan panggilan atau identiti pemanggil, sila sahkan panggilan tersebut dengan menghubungi talian telefon utama organisasi tersebut.

  Di samping itu, orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati dan elakkan menjawab panggilan telefon yang diterima daripada nombor yang tidak dikenali atau nombor antarabangsa.

  Bagi sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi Pusat Perhubungan BIBD di talian 2238181 dan, jika perlu, sila laporkan ke balai polis berdekatan.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -