Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI – Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan sama ada Presiden berada dalam pesawat berkenaan.

  “Beberapa laporan yang belum disahkan mengatakan bahawa helikopter yang membawa Presiden Raisi telah mengalami kemalangan di wilayah Azerbaijan Timur,” kata televisyen kerajaan, sambil menambah bahawa usaha menyelamat sedang dijalankan.

  “Keadaan cuaca yang teruk dan kabus tebal menyukarkan pasukan penyelamat untuk sampai ke lokasi kemalangan,” kata TV kerajaan dalam amaran berita di skrin.

  Presiden Iran Ebrahim Raisi (L) dan Azeri Ilham Aliyev bertemu semasa upacara perasmian Qiz Qalasi, empangan ketiga yang dibina bersama oleh Iran dan Azerbaijan di Aras Sungai, hari ini. – AFP

  Menurut beberapa media tempatan, Menteri Luar Hossein Amir-Abdollahian dan pegawai tempatan menaiki helikopter yang sama dengan Raisi.

  Raisi sedang melawat wilayah Azerbaijan Timur hari ini di mana beliau merasmikan projek empangan dengan syarikat rakan sejawatannya dari Azeri, Ilham Aliev, di sempadan antara kedua-dua negara.

  Raisi, 63, telah menjadi presiden Republik Islam sejak Jun 2021. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...