Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Hengyi bakal selenggara loji penapisan

  Oleh Syahmi Hassan
  Gambar serahan Hengyi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 14 FEB – Hengyi Industries Sdn Bhd (Hengyi) hari ini telah mengadakan sesi dialog dan penglibatan, untuk memaklumkan pihak berkepentingan dan ahli komuniti mengenai aktiviti penyelenggaraan yang akan dilaksanakan di loji penapisan di Pulau Muara Besar (PMB).

  Beberapa wakil daripada pertubuhan dan agensi-agensi kerajaan dan bukan kerajaan telah hadir pada dialog itu.

  Semasa sesi tersebut, Eksekutif Kesihatan, Keselamatan, Sekuriti dan Alam Sekitar (HSSE) Hengyi, Awang Sham Khairuddin memimpin taklimat mengenai penyelenggaraan loji penapisan.

  Enam ahli panel dari jabatan-jabatan berbeza dalam Hengyi turut hadir iaitu Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Hengyi, Xu Ye; Ketua HSSE, Hai Cheng; Pengarah Hal Ehwal Am dan Setiausaha, Li Peng; Pengarah Sumber-sumber Manusia, Alan Goh; Ketua Jabatan Penjadualan dan Penghantaran, Jin Rentong; serta Penasihat Undang-undang Hengyi, Pengiran Siti Rosanidah binti Pengiran Haji Idris.

  Pihak berkepentingan telah diberi penjelasan mengenai garis masa dan skop, serta potensi risiko dan pelan tindak balas yang akan dilaksanakan semasa aktiviti itu.

  Aktiviti itu dijangka bermula pada Mac hingga akhir April.

  Selepas sesi penglibatan, pihak berkepentingan diberi peluang untuk bertanya dan mengemukakan sebarang kebimbangan berkaitan penyelenggaraan penapisan semasa sesi soal jawab. Acara itu kemudiannya diakhiri dengan bacaan Doa Tolak Bala.

  Pemulihan loji penapisan ialah tempoh masa yang dirancang di mana keseluruhan penapisan akan ditutup untuk melakukan pemeriksaan, penyelenggaraan dan peningkatan.

  Loji Penapisan dan Petrokimia Hengyi berada dalam operasi yang selamat dan stabil sejak kilang itu mula beroperasi secara komersial tiga tahun lalu pada November 2019. Ia bakal menjalani penyelenggaraan dan memastikan loji itu dapat terus beroperasi dengan selamat dan cekap untuk beberapa tahun akan datang.

  Ahli-ahli panel dari pelbagai jabatan dalam Hengyi Industries turut hadir semasa sesi dialog dan penglibatan, kelmarin.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...