Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Himpunan ratusan penunjuk perasaan pro-Palestin di Washington DC

  WASHINGTON, 19 MEI – Beratus-ratus penunjuk perasaan berhimpun di hadapan Capitol Amerika Syarikat, melaungkan slogan pro-Palestin dan menyuarakan kritikan terhadap kerajaan Israel dan Amerika ketika mereka menandakan masa sekarang yang menyakitkan iaitu perang di Gaza dan masa lalu iaitu penghijrahan kira-kira 700,000 Rakyat Palestin dari wilayah yang kini dikenali sebagai Israel apabila negara itu diwujudkan pada tahun 1948.

  Kira-kira 400 penunjuk perasaan mengharungi hujan lebat untuk berhimpun di National Mall pada ulang tahun Nakba ke-76.

  Terdapat gesaan menyokong hak Palestin dan menghentikan serta-merta operasi ketenteraan Israel di Gaza. “Tiada keamanan di tanah yang dicuri” dan “Tamatkan pembunuhan, hentikan jenayah/Israel keluar dari Palestin,” bergema melalui orang ramai.

  Penunjuk perasaan juga menumpukan kemarahan mereka kepada Presiden Joe Biden, yang mereka tuduh berpura-pura bimbang terhadap jumlah kematian di Gaza.

  “Biden, anda akan melihat / pembunuhan beramai-ramai adalah warisan anda,” kata mereka.

  Peringatan tahun ini disemarakkan oleh kemarahan terhadap pengepungan berterusan ke atas Gaza. Perang Israel-Hamas terbaru bermula apabila Hamas dan militan lain menyerbu ke selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menjadikan 250 tebusan tambahan. Militan Palestin masih menahan kira-kira 100 tawanan, dan tentera Israel telah membunuh lebih 35,000 orang di Gaza, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak membezakan antara orang awam dan pejuang.

  Himpunan itu juga melahirkan kemarahan terhadap tindakan keras ke atas beberapa kem protes pro-Palestin di universiti di seluruh negara. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, perkhemahan jangka panjang telah dipecahkan oleh polis di lebih 60 sekolah; hanya di bawah 3,000 penunjuk perasaan telah ditangkap.

  Selain mendesak Israel dan pentadbiran Biden untuk menamatkan segera permusuhan di Gaza, aktivis telah lama mendesak hak pulang untuk pelarian Palestin – garis merah Israel dalam beberapa dekad rundingan mula dan berhenti. – AP

  Orang ramai memegang bendera Palestin semasa menghadiri perhimpunan pro-Palestin di National Mall berhampiran Capitol, Washington pada 18 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...