Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Hospital Al-Shifa dianggap ‘zon maut’

  SEMENANJUNG GAZA, 19 NOV – Hospital Al-Shifa di Gaza dianggap sebagai ‘zon maut,’ demikian menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada hari ini, yang mengumumkan rancangan untuk memindahkan kemudahan tersebut, ketika tentera Israel mengumumkan pengembangan operasi untuk menghancurkan Hamas.

  Penilaian ini berlaku selepas lawatan oleh WHO dan pegawai PBB lain ke hospital tersebut, yang telah diserbu oleh tentera Israel pada awal minggu ini.

  Di tempat lain, seorang pegawai kesihatan Hamas menyatakan lebih daripada 80 orang terbunuh pada Sabtu lalu dalam dua serangan ke kem pelarian Gaza utara, termasuk di sekolah PBB yang menampung orang yang terlantar.

  Philippe Lazzarini, ketua agensi pelarian Palestin UNRWA, menyatakan “gambar yang mengerikan” daripada kejadian tersebut, sementara Mesir menyebutkan bom itu sebagai “jenayah perang” dan “penghinaan yang disengajakan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.”

  Hospital terbesar di Gaza, Al-Shifa, telah menjadi fokus utama dalam beberapa hari terakhir, dengan tentera Israel mendakwa bahawa Hamas menggunakannya sebagai pusat komando – tuntutan yang dibantah oleh kumpulan itu dan kakitangan perubatan.

  Pada hari ini, WHO menggambarkan hospital itu sebagai “zon kematian,” dengan banyak mayat di pintu masuk dan hampir 300 orang pesakit yang masih berada di dalam bersama dengan 25 orang pekerja kesihatan. – AFP

  Rakyat Palestin menyaksikan Runtuhan bangunan akibat serangan Israel di Semenanjung Gaza pada 18 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...