Wednesday, September 28, 2022
32.3 C
Brunei

Hutan seluas 0.25 hektar terbakar

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 OGOS – Tindakan cekap dan pantas anggota bomba dan penyelamat berjaya memadam serta mengawal kebakaran hutan yang memusnahkan kawasan hutan seluas kira-kira 0.25 hektar dalam kejadian di Pekan Bangar pada 12 Ogos lalu.

Menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, enam orang anggota serta sebuah jentera dari Balai Bomba Bangar yang diketuai oleh ASO Haji Yussof bin Haji Jerudin telah dikerahkan ke lokasi di Jalan Seri Tanjong Belayang, Pekan Bangar pada pukul 4:17 petang.

Anggota yang bertugas mengambil masa kira-kira 10 minit untuk memadamkan kebakaran berkenaan dengan menggunakan satu jet hos dan pemukul api (fire beater) dengan kejadian itu dianggarkan memusnahkan kawasan hutan seluas kira-kira 0.25 hektar.

JBP menyarankan orang ramai supaya demi keselamatan memastikan sekurang-kurangnya 50 meter jarak keselamatan rumah dari pokok atau hutan serta jangan membuat pembakaran terbuka.

Mereka juga disarankan untuk membantu memadam kebakaran hutan atau rumput yang kecil tanpa membahayakan diri sendiri.

Tindakan cekap anggota bomba dan penyelamat berjaya mengawal dan memadamkan kebakaran hutan yang memusnahkan kawasan seluas 0.25 hektar dalam kejadian di kawasan Pekan Bangar pada 12 Ogos lalu. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -