Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  IMO bekerja tanpa henti untuk selesaikan krisis Laut Merah

  LONDON, 11 FEB – Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) sedang giat berusaha untuk menyelesaikan krisis Laut Merah, yang sangat menjejaskan pengangkutan barangan global, kata ketuanya, Arsenio Dominguez kepada AFP.

  Pemberontak Huthi Yaman, disokong oleh Iran, telah melancarkan puluhan serangan terhadap kapal-kapal di Laut Merah sejak November, menyasarkan bot-bot menuju ke Israel dalam tindakan solidariti dengan penduduk Semenanjung Gaza, yang terlibat dalam peperangan antara Israel dan Hamas.

  Walaupun serangan balas oleh Amerika Syarikat (AS) dan UK, pemberontak masih terus melancarkan serangan, menembak kapal AS Star Nasia dan kapal UK Morning Tide pada Selasa.

  IMO, agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang bertanggungjawab untuk keselamatan di laut, berusaha untuk memastikan “pihak-pihak terus berbincang agar keadaan tidak semakin teruk, dan kita boleh kembali ke persekitaran maritim yang selamat,” kata Setiausaha Agung kelahiran Panama Dominguez kepada AFP pada Khamis.

  “Kami sedang bekerja tanpa henti untuk menyelaraskan tindakan yang akan membawa kepada penyelesaian,” tambah Dominguez dari ibu pejabat IMO di London.

  Rantau ini penting untuk pengangkutan barangan global, dengan kira-kira 12 peratus daripada perdagangan maritim global biasanya melalui Selat Bab el-Mandeb, yang mengawal akses ke selatan Laut Merah. – AFP

  Frigat Hessen meninggalkan pelabuhan di Wilhelmshaven, Jerman ke Laut Merah pada 8 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...