Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Netanyahu janjikan ‘laluan selamat’ kepada rakyat Palestin

  PALESTIN, 11 FEB – Ancaman serangan Israel ke bandar paling selatan di Gaza, Rafah berterusan hari ini, tetapi Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu menjanjikan ‘laluan selamat’ kepada orang awam yang kehilangan tempat tinggal di sana.

  Dalam wawancara yang disiarkan hari ini, Netanyahu mengulangi hasratnya untuk melanjutkan operasi ketenteraan Israel terhadap pejuang Hamas ke Rafah.

  Walaupun kebimbangan antarabangsa mengenai potensi pembunuhan beramai-ramai di tempat yang penuh dengan lebih separuh daripada 2.4 juta penduduk di Semenanjung Gaza, Netanyahu memberitahu ABC News: “Kami akan melakukannya”.

  “Kami akan melakukannya sambil menyediakan laluan selamat untuk penduduk awam supaya mereka boleh keluar,” katanya, menurut petikan wawancara yang diterbitkan.

  Walau bagaimanapun, masih tidak jelas, ke mana sebilangan besar penduduk yang tertekan di sempadan dengan Mesir dan berlindung di khemah sementara boleh pergi.

  Apabila ditanya, Netanyahu hanya akan berkata mereka “mengatur rancangan terperinci”.

  Ketika tentera Israel terus bergerak ke selatan, Rafah telah menjadi pusat penduduk utama terakhir di Gaza yang masih belum dimasuki oleh tentera, walaupun ia dihujani serangan udara hampir setiap hari.

  “Mereka berkata Rafah selamat, tetapi tidak. Semua tempat menjadi sasaran,” kata warga Palestin, Mohammed Saydam selepas serangan Israel memusnahkan kenderaan polis di bandar itu kelmarin.

  Perdana Menteri Israel, yang berpendapat kemenangan ke atas Hamas tidak boleh dicapai tanpa mengosongkan batalion di Rafah, mengarahkan tenteranya pada Jumaat untuk bersiap sedia untuk operasi itu. Pengumumannya mencetuskan kebimbangan daripada pemimpin dunia dan kumpulan bantuan. – AFP

  Seorang lelaki berdiri di tengah-tengah kemusnahan selepas pengeboman Israel di Rafah di selatan Semenanjung Gaza pada 9 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...