Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  India, Australia tingkat hubungan diplomatik

  NEW DELHI, 21 NOV – India dan Australia hari ini berkata mereka komited untuk meningkatkan hubungan ekonomi dan strategik, kerana diplomat tertinggi mereka berkongsi kebimbangan terhadap China, keselamatan serantau dan perang Israel dan Hamas.

  Menteri Luar India, Subrahmanyam Jaishankar, bertemu dengan rakan sejawatannya dari Australia, Penny Wong sehari selepas kedua-duanya bersama ketua pertahanan negara mengadakan perbincangan di New Delhi.

  Jaishankar berkata dia dan Wong mengambil kira hubungan mereka yang semakin meningkat dalam perdagangan dan pertahanan dan terdapat ‘momentum sebenar’ dalam hubungan mereka.

  Indo-Pasifik adalah keutamaan utama bagi kedua-dua negara, kata mereka. Kedua-dua Jaishankar dan Wong berkata, negara mereka komited kepada wilayah Indo-Pasifik yang bebas, inklusif dan berasaskan peraturan.

  Meskipun keduanya tidak menyebutkan nama China, Wakil Perdana Menteri Australia dan Menteri Pertahanan, Richard Marles, kelmarin mengatakan bahawa China tetap menjadi perhatian utama bagi India dan Australia.

  “Bagi kami, China adalah rakan dagang terbesar kami dan China adalah kebimbangan keselamatan terbesar kami,” kata Marles.

  Selepas Canberra menimbulkan kemarahan Beijing pada 2018 dengan melarang telekomunikasi besar China Huawei daripada melancarkan 5G negara itu, hubungan ekonomi telah bertambah baik sejak Australia mengundi dalam kerajaan berhaluan tengah pada 2022.

  Tetapi mereka terus bersaing untuk mendapatkan pengaruh di Asia-Pasifik. – AFP

  Penny Wong, Richard Marles, Rajnath Singh dan Subramanyam Jaishankar bergambar bersama pada 20 November. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...