Friday, June 21, 2024
23.2 C
Brunei

  -

  India berdepan gelombang panas pilihan raya

  NEW DELHI, 17 MEI – Biro cuaca India telah memberikan amaran bahawa negara itu berdepan gelombang panas kedua dalam tempoh tiga minggu, termasuk di kawasan di mana berjuta-juta orang akan mengundi dalam pilihan raya enam minggu.

  Penganalisis menyalahkan penurunan peratusan keluar mengundi berbanding pilihan raya nasional terakhir pada 2019 atas jangkaan meluas bahawa Perdana Menteri Narendra Modi akan memenangi penggal ketiga dengan mudah, serta suhu yang lebih panas daripada biasa menjelang musim panas.

  Pusingan pengundian terbaharu dalam pilihan raya tujuh fasa itu akan berlangsung pada Isnin, termasuk di beberapa bahagian India yang dijangka akan mengalami suhu 2-3 darjah Celsius melebihi normal.

  Negeri-negeri Uttar Pradesh, West Bengal, Maharashtra dan Jharkhand, yang semuanya akan mengadakan undian pada Isnin, boleh menjangkakan keadaan gelombang haba ‘sederhana’ termasuk suhu sekitar 40 darjah Celsius, menurut ramalan yang dikeluarkan pada lewat Khamis.

  Jabatan Meteorologi India telah memberikan amaran tentang ‘kebimbangan kesihatan sederhana’ untuk anak damit, warga emas dan mereka yang menghidap penyakit kronik, serta menasihatkan penduduk negeri-negeri tersebut untuk mengelakkan cuaca panas.

  Ibu negara New Delhi juga dijangka akan mengalami suhu maksimum 45 darjah Celsius pada hujung minggu, menurut ramalan tersebut. – AFP

  Pejalan kaki membawa payung semasa berjalan pada hari yang panas di Chennai pada 9 Mei. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...