Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  India mula mengundi dalam pilihan raya terbesar dunia

  NEW DELHI, 19 APRIL – Berjuta-juta orang India mula mengundi pada hari ini dalam pilihan raya enam minggu yang merupakan referendum ke atas Narendra Modi, perdana menteri populis yang telah memperjuangkan jenama politik nasionalis Hindu yang tegas dan sedang mencari penggal ketiga yang jarang berlaku sebagai pemimpin negara.

  Para pengundi mula beratur di pusat mengundi beberapa jam sebelum mereka dibenarkan masuk pada pukul 7 pagi di 21 negeri pertama yang memegang undi, dari pergunungan Himalaya ke Kepulauan Andaman tropika. Hampir 970 juta pengundi – lebih 10 peratus daripada penduduk dunia – akan memilih 543 ahli dewan rendah Parlimen selama lima tahun semasa pilihan raya berperingkat yang berlangsung sehingga 1 Jun. Undi akan dikira pada 4 Jun.

  Seorang pengundi berkata beliau datang awal untuk mengelakkan panas musim panas di kemudian hari.

  Perdana Menteri Modi menggesa orang ramai mengundi dalam jumlah rekod. “Saya khususnya menyeru pengundi muda dan pengundi kali pertama untuk mengundi secara beramai-ramai. Lagipun, setiap undian penting dan setiap suara penting!” katanya dalam mesej di platform media sosial X.

  Pilihan raya itu dilihat sebagai salah satu yang paling penting dalam sejarah India dan akan menguji had penguasaan politik Modi.

  Jika Modi menang, beliau akan menjadi pemimpin India kedua yang mengekalkan kuasa untuk penggal ketiga, selepas Jawaharlal Nehru, perdana menteri pertama negara itu.

  Kebanyakan tinjauan pendapat meramalkan kemenangan untuk Modi dan parti nasionalis Hindunya Bharatiya Janata, yang menentang pakatan pembangkang yang luas yang diketuai oleh Kongres Kebangsaan India dan parti serantau yang berkuasa.

  Tidak jelas siapa yang akan memimpin India jika pakatan pembangkang, yang dipanggil INDIA, memenangi pilihan raya. Lebih 20 partinya belum mengemukakan calon, mengatakan mereka akan memilih satu selepas keputusan diketahui. – AP

  Orang ramai tiba untuk mengundi semasa pusingan pertama pengundian pilihan raya kebangsaan India di Chennai, negeri Tamil Nadu selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...