Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Individu kedua dijangkiti H5N1 di AS

  WASHINGTON, 23 MEI – Pihak berkuasa kesihatan Amerika Syarikat (AS) mengumumkan kelmarin bahawa kes kedua selesema burung telah ditemui pada manusia, kurang dua bulan selepas kes pertama ketika wabak penyakit itu tersebar secara meluas dalam kalangan lembu tenusu.

  Kedua-dua individu yang dijangkiti virus yang dipanggil H5N1 yang pertama di Texas dan yang kedua di Michigan merupakan pekerja ladang tenusu yang hanya mengalami gejala kecil dan telah pulih, menurut pihak berkuasa.

  Walaupun jangkitan kedua, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS berkata penilaian risiko untuk orang awam kekal rendah, tetapi mencadangkan bahawa ia menjangkakan lebih banyak kes akan berlaku.

  Memandangkan tahap tinggi virus dalam susu mentah dari lembu yang dijangkiti dan tahap penyebaran virus ini yang meluas dalam kalangan lembu tenusu, kes manusia tambahan yang serupa boleh dikenal pasti,” kata CDC.

  Walau bagaimanapun, ‘jangkitan manusia sekali-sekala tanpa penyebaran berterusan tidak akan mengubah penilaian risiko CDC untuk orang awam AS, yang dianggap rendah oleh CDC.’

  Gambar Canva

  Kes terbaharu di Michigan dikesan dalam ‘seorang pekerja di ladang tenusu di mana virus H5N1 telah dikenal pasti dalam ternakan lembu,” kata agensi itu.

  Menurut Michigan Health and Human Services, pekerja itu hanya mengalami gejala ringan dan telah pulih.

  Dua sampel telah diambil daripada pekerja tersebut, satu dari hidung dan satu lagi dari mata dengan hanya sampel mata yang menunjukkan keputusan positif semasa ujian.

  Selain itu, “sama seperti kes di Texas, pesakit hanya melaporkan gejala mata,” kata CDC.

  Setakat kelmarin, sejumlah 52 haiwan ternakan di AS dijangkiti selesema burung di sembilan daripada 50 negeri.

  Jabatan Pertanian AS berkata ia telah mengenal pasti penyebaran antara lembu dalam kumpulan yang sama dan antara haiwan tenusu yang dikaitkan dengan pergerakan lembu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...