Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Indonesia bergegas siapkan lapangan terbang baharu untuk Nusantara

  JAKARTA, 18 JUN – Kerajaan Indonesia sedang tergesa-gesa untuk menyiapkan lapangan terbang baharu untuk Ibu Kota Nusantara (IKN) menjelang perasmian bandar itu, tetapi pakar memberi amaran kepantasan yang pantas itu boleh menjejaskan keselamatan dan kualiti.

  Lapangan Terbang Nusantara, yang pada mulanya ditetapkan untuk hanya melayani tetamu penting negeri itu, dijadualkan siap pada 1 Ogos dengan percubaan pada Julai, menurut Menteri Pengangkutan Budi Karya Sumadi, tepat pada masanya untuk perasmian yang akan bertepatan dengan Hari Kemerdekaan pada 17 Ogos.

  Walau bagaimanapun, pensijilan operasi masih tertunggak.

  “Ini memang kerja tergesa-gesa,” timbalan pengerusi Masyarkat Transportasi Indonesia (MTI), Djoko Setijowarno memberitahu The Jakarta Post pada hari Jumaat. “[Tetapi] kawalan kualiti tidak boleh dilanggar, walaupun proses pembinaan berlumba dengan masa dan hujan yang kerap.”

  Had teknikal, khususnya berkaitan penurapan landasan, memerlukan masa untuk penyelesaian yang betul, jelasnya. Tergesa-gesa peringkat ini boleh membawa kepada isu masa depan dan pembaikan yang mahal, sama seperti projek lebuh raya yang merosot sejurus selepas dirasmikan.

  “Jika (pembinaan lapangan terbang) tidak dapat disegerakan, saya cadangkan untuk berkata begitu sahaja. Aktiviti Presiden (dalam IKN) tidak begitu kerap untuk kami perlu memaksa ini dan risiko masalah kemudian,” kata Djoko, yang telah melawat tapak lapangan terbang beberapa kali.

  Lapangan Terbang Nusantara, yang pembinaannya bermula pada November tahun lepas, terletak di atas plot seluas 347 hektar dan mempunyai terminal seluas 7,350 meter persegi.

  Walaupun landasan 3,000 meter yang dirancang pada asalnya boleh memuatkan pesawat komersial yang besar, tumpuan semasa adalah untuk menyiapkan landasan yang lebih pendek, 2,200 meter menjelang Julai untuk memenuhi tarikh akhir Ogos, menurut Danis Hidayat Sumadilaga, yang mengetuai pasukan petugas pembangunan infrastruktur IKN.

  Lapangan terbang yang siap akan mempunyai kapasiti untuk menampung tiga pesawat komersial besar, satu pesawat kecil dan tiga helikopter.

  “Dijanjikan kerja di landasan akan mencapai 2,200 meter menjelang Julai 2024, dan kerja itu akan siap 100 peratus pada akhir Disember 2024,” kata Danis dipetik agensi berita Antara pada 21 April.

  Projek itu, dianggarkan menelan belanja Rp 4.3 trilion (AS$261 juta), dibiayai sepenuhnya daripada bajet negeri 2023. – ANN/The Jakarta Post

  Presiden Joko Widodo meninjau lokasi yang akan digunakan untuk memperingati sambutan Hari Kemerdekaan Indonesia ke-79 di IKN, ibu kota masa depan negara yang terletak di Kalimantan Timur, pada 5 Jun 2024. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...