Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Indonesia dan China gesa gencatan senjata di Gaza

  JAKARTA, 18 APRIL – Menteri-menteri luar China dan Indonesia menggesa gencatan senjata segera dan berkekalan di Gaza selepas mesyuarat di Jakarta pada hari ini, mengutuk kos kemanusiaan perang berterusan yang telah mengorbankan puluhan ribu rakyat Palestin.

  Menteri Luar Indonesia, Retno Marsudi memberitahu pemberita bahawa kedua-dua negara berkongsi pandangan yang sama tentang kepentingan gencatan senjata dan menyelesaikan masalah Palestin melalui penyelesaian dua negara.

  “Saya yakin China akan menggunakan pengaruhnya untuk mencegah peningkatan,” kata Marsudi sambil menambah China dan Indonesia “juga akan menyokong penuh keanggotaan Palestin dalam PBB.”

  Pertemuan itu berlangsung pada hari kedua lawatan enam hari di mana Menteri Luar China, Wang Yi juga akan melawat Papua New Guinea dan Kemboja.

  Wang menyalahkan Amerika Syarikat (AS) kerana menahan resolusi gencatan senjata di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

  “Konflik di Gaza telah berlarutan selama setengah tahun dan menyebabkan tragedi kemanusiaan yang jarang berlaku pada abad ke-21. Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyahut seruan masyarakat antarabangsa dan terus menyemak draf resolusi mengenai gencatan senjata di Gaza, tetapi ia berulang kali diveto oleh Amerika Syarikat,” kata Wang kepada pemberita.

  AS memveto beberapa resolusi Majlis Keselamatan yang dicadangkan kerana mereka tidak mengikat gencatan senjata secara langsung dengan pembebasan tebusan Israel atau mengutuk serangan Hamas yang mencetuskan perang, sebelum membenarkan resolusi diluluskan dengan berpantang pada akhir Mac.

  Pegawai Amerika berhujah bahawa gencatan senjata dan pembebasan tebusan dikaitkan, manakala Rusia, China dan ramai ahli majlis lain mahukan gesaan tanpa syarat untuk gencatan senjata.

  “Kali ini, AS tidak berani menentang moral antarabangsa dan memilih untuk berkecuali. Bagaimanapun, AS mendakwa bahawa resolusi ini tidak mengikat,” kata Wang. “Di mata Amerika Syarikat, undang-undang antarabangsa seolah-olah menjadi alat yang boleh digunakan apabila ia didapati berguna dan dibuang jika ia tidak mahu menggunakannya.”

  Kedua-dua menteri juga membincangkan hubungan ekonomi negara mereka dan Laut China Selatan.

  China ialah rakan dagangan terbesar Indonesia, dengan jumlah dagangan mencecah lebih AS$127 bilion. China juga merupakan salah satu pelabur asing terbesar di Indonesia, dengan aliran pelaburan lebih daripada AS$7.4 bilion pada 2023.

  Lewat hari ini, Wang juga dijadualkan bertemu Presiden Indonesia, Joko Widodo dan bakal presiden Prabowo Subianto, yang kini menteri pertahanan. – AP

  Menteri Luar China Wang Yi, kanan, berjalan dengan Menteri Luar Indonesia Retno Marsudi semasa pertemuan dua hala mereka di Jakarta, Indonesia, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...