Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea Utara

  TOKYO, 18 APRIL – Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke tanah air untuk menamatkan perpisahan mereka yang menyakitkan, kata duta AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Linda Thomas-Greenfield pada hari ini, di Tokyo.

  Jepun berkata Korea Utara menculik sekurang-kurangnya 17 warga Jepun, mungkin lebih ramai lagi, untuk melatih mereka sebagai ejen semasa 1970-an dan 1980-an. 12 masih hilang. Mereka termasuk pelajar remaja dan lain-lain yang tinggal di sepanjang pantai Jepun, dan ramai yang dimasukkan ke dalam bot kecil dan dibawa menyeberangi laut ke Korea Utara.

  Thomas-Greenfield memulakan lawatannya ke Jepun dengan bertemu dengan keluarga mereka yang diculik.

  “AS berdiri dengan semua keluarga, dengan seluruh Jepun dan dengan masyarakat antarabangsa dalam mendesak resolusi yang akan membolehkan semua keluarga yang dipisahkan oleh dasar rejim untuk disatukan semula,” katanya pada permulaan pertemuannya dengan lima saudara mara daripada mangsa culik dan wakil daripada kumpulan sokongan mereka di Pejabat Perdana Menteri.

  “Saya terlalu biasa dengan kesakitan dan kehilangan dan penderitaan yang anda ahli keluarga di sini alami,” katanya. “Saya tahu betapa menyakitkannya untuk anda, dan kemudian berapa lama anda terpaksa menanggung kesakitan ini.”

  Thomas-Greenfield menyatakan beliau telah bekerja dengan isu berkaitan Korea Utara sepanjang kerjayanya.

  Pentadbiran Presiden AS Joe Biden komited untuk membangkitkan isu penculikan “pada setiap peluang dan menyeru pemulangan warga Jepun yang diculik kepada keluarga mereka,” kata duta itu, sambil menambah bahawa Amerika berpegang kepada dasar itu tanpa mengira kepimpinan.

  Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida telah berulang kali menyatakan keazaman dan usahanya ke arah mengadakan sidang kemuncak dengan Kim Jong Un dari Korea Utara untuk mencapai kepulangan mangsa yang diculik.

  Pakar berkata Kim mahu hubungan yang lebih baik dengan Jepun untuk memacu perpecahan antara Amerika Syarikat dan sekutunya, manakala Kishida, disengat oleh skandal rasuah besar parti pemerintahnya, mahu menggunakan kemungkinan kemajuan dalam isu penculikan untuk memulihkan penarafan sokongannya yang semakin berkurangan. Mereka berkata sidang kemuncak, bagaimanapun, akan menjadi sukar kerana Jepun tidak boleh menerima prasyarat yang ditetapkan oleh Pyongyang untuk menyelesaikan isu penculikan.

  Sakie Yokota, 88, yang anak perempuannya yang ketika itu berusia 13 tahun, Megumi, diculik pada 1977 dari pantai utara Jepun dalam perjalanan pulang dari sekolah, memberitahu Thomas-Greenfield bahawa beliau, suaminya dan saudara lelaki Megumi mencarinya selama 20 tahun sehingga mereka mengetahui dia diculik. Mereka masih menunggu, katanya.

  “Apa yang saya mahukan ialah berjumpa dengannya, sementara saya masih sihat,” kata Yokota, memohon duta untuk sokongan berterusan ke arah menyelesaikan masalah itu.

  Thomas-Greenfield tiba di Tokyo selepas lawatan awalnya ke Seoul, di mana beliau dan pegawai Korea Selatan membincangkan mekanisme baharu untuk memantau program senjata nuklear Korea Utara. Rusia dan China telah menggagalkan usaha yang diketuai AS untuk meningkatkan sekatan PBB ke atas Korea Utara berhubung ujian peluru berpandu balistik sejak 2022, menggariskan jurang yang semakin mendalam antara anggota tetap Majlis Keselamatan berhubung perang Rusia ke atas Ukraine.

  Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun telah memperdalam hubungan keselamatan di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat di rantau itu dari Korea Utara dan China. Ketiga-tiga negara telah mengembangkan gabungan latihan ketenteraan mereka dan strategi pencegahan mereka yang dibina di sekitar aset strategik AS. – AP

  Duta Besar AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield bertemu dengan keluarga mangsa penculikan oleh Korea Utara pada hari ini, di pejabat perdana menteri di Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...