Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Infineon Jerman akan bekalkan cip untuk Kia, Hyundai

  BERLIN, 19 OKT – Pengeluar cip Jerman, Infineon berkata kelmarin bahawa mereka telah menandatangani perjanjian untuk membekalkan semikonduktor kepada pengeluar kereta Korea Selatan, Kia dan Hyundai sehingga 2030, sebagai sebahagian daripada usaha untuk mempelbagaikan rantaian bekalan berikutan kekurangan global.

  Infineon “akan membina dan menyimpan kapasiti pengeluaran” untuk menghantar semikonduktor kuasa silikon karbida dan silikon kepada syarikat, katanya dalam satu kenyataan.

  Sementara itu kumpulan Hyundai-Kia seterusnya akan menyokong Infineon dengan sumbangan kewangan.

  Pembuat kereta di seluruh dunia dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah terjejas oleh kekurangan cip semikonduktor, didorong oleh lonjakan permintaan akibat pandemik untuk elektronik rumah dan gangguan rantaian bekalan.

  Pengeluar kereta terpaksa mengurangkan pengeluaran kerana kekurangan semikonduktor, komponen penting dalam kenderaan konvensional dan elektrik (EV).

  “Kerjasama ini bukan sahaja membolehkan Hyundai Motor dan Kia untuk menstabilkan bekalan semikonduktornya tetapi juga meletakkan kami dalam kedudukan untuk mengukuhkan kepimpinan kami dalam pasaran EV global,” kata Naib Presiden Eksekutif Hyundai, Heung Soo Kim.

  Masalah bekalan itu telah berkurangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini tetapi tekanan itu telah mendorong untuk mengurangkan pergantungan pada Asia, di mana kebanyakan cip dikilang dan meningkatkan pengeluaran di Eropah dan Amerika Syarikat (AS).

  Infineon, salah satu pengeluar cip terkemuka di Eropah, tahun lepas mendedahkan rancangan untuk kilang baharu lima bilion euro (AS$5.2 bilion) di bandar Dresden, di timur Jerman, yang dijadualkan dibuka pada 2026. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...