Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Muzium British temui semula ratusan barang curi

  LONDON, 19 OKT – Muzium British di London telah menemui 350 daripada kira-kira 2,000 artifak yang dipercayai telah dicuri daripada koleksinya oleh seorang bekas pekerja, kata pengerusi George Osborne kelmarin.

  Muzium bertingkat, salah satu tarikan pelancong terbesar di ibu negara UK yang terkenal dengan menempatkan Batu Rosetta dan Marbles Parthenon, pertama kali mendedahkan kecurian pada bulan Ogos.

  Ia telah melancarkan rayuan, termasuk halaman web yang menerangkan jenis barang yang hilang, menggesa orang ramai untuk membantu memulihkannya.

  Muzium itu juga telah menolak seorang kakitangan yang disyaki terlibat dalam apa yang Osborne sebut kelmarin sebagai ‘pekerjaan dalaman’ dan memaklumkan polis yang telah menyoal siasat seseorang tetapi tidak membuat tangkapan.

  Pihak muzium bercadang untuk meletakkan barang-barang yang dipulihkan itu dipamerkan dalam pameran yang tidak dirancang sebelum ini.

  “Kami berhasrat untuk mempamerkan objek yang kami dapati dan terdapat banyak minat orang ramai terhadap objek itu,” kata Osborne, kepada Ahli Parlimen yang menyoalnya tentang kecurian.

  Beliau berkata, ‘350 kini telah dipulihkan, jadi kami mempunyai hasil pameran yang baik yang tidak dirancang sebelum ini’. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...