Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

Ingati Hari ANZAC di Tugu Peringatan Brunei-Australia

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 APRIL – Suruhanjaya Tinggi Australia di Negara Brunei Darussalam, hari ini, mengadakan Majlis Memperingati Hari ANZAC di Tugu Peringatan Brunei-Australia, Pantai Muara.

Hadir sama semasa majlis berkenaan ialah Menteri Pertahanan Kedua, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof; bakal Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Luke Arnold; Pemerintah Angkatan Bersenjata Diraja Brunei, Mejar Jeneral Dato Seri Pahlawan Haji Muhammad Haszaimi bin Bol Hassan, perwakilan-perwakilan dari negara-negara sahabat serta para jemputan dan tetamu khas.

TYT Luke Arnold dalam ucapannya menyatakan bahawa semangat ANZAC terus bersinar terang dalam warga Australia, New Zealand dan semua di mana Hari ANZAC mengetengahkan betapa pentingnya untuk menabur bakti serta berkhidmat untuk yang lain.

Beliau mengambil maklum bahawa pada 1945, tentera Australia tiba di Pantai Muara sebagai sebahagian daripada operasi ketenteraan yang menyumbang kepada pembebasan Borneo termasuk Brunei.

TYT Luke Arnold seterusnya mengetengahkan hubungan persahabatan yang kukuh yang dikongsi oleh warga Australia, New Zealand dan Brunei dengan Jepun berdekad-dekad lamanya.

Yang Berhormat Menteri Pertahanan Kedua dan TYT Luke Arnold bergambar ramai semasa menghadiri Majlis Memperingati Hari ANZAC yang diadakan di Tugu Peringatan Brunei-Australia, Pantai Muara, kelmarin. Majlis tersebut diadakan untuk memperingati pengorbanan tentera Australia dan New Zealand dalam mendapatkan kembali kepulauan Borneo dan menamatkan pendudukan Brunei semasa Perang Dunia Kedua. – Gambar oleh Sim Y.H
Yang Berhormat Menteri Pertahanan Kedua meletakkan jambangan bunga sebagai tanda penghormatan dan memperingati jasa di tugu peringatan itu.

Beliau menambah bahawa walaupun 77 tahun yang lalu, mereka bertikai di antara satu sama lain tetap kini mereka adalah sahabat yang rapat serta rakan kongsi yang erat dalam memastikan rantau Indo-Pasifik yang bebas, terbuka dan aman.

Pada majlis berkenaan, Duta Jepun ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Maeda Toru menekankan lagi hubungan persahabatan yang erat Jepun dengan Brunei dan Australia serta komitmen bersama untuk bekerjasama dengan Brunei dan ASEAN bagi sebuah rantau Indo-Pasifik yang bebas dan terbuka.

Majlis menyaksikan bacaan puisi dan dedikasi oleh pegawai-pegawai kerajaan serta pegawai tentera dari Australia, New Zealand dan Duta Turki ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Profesor Dr Hamit Ersoy dengan pasukan penghormatan dianggotai oleh anggota Batalion ke-2, Royal Gurkha Rifles serta dibantu oleh Unit Simpanan Gurkha, Angkatan Bersenjata Diraja Brunei.

Majlis kemudian menyaksikan Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi, TYT Luke Arnold; Mejar Jeneral Dato Seri Pahlawan Haji Muhammad Haszaimi; Pesuruhjaya Polis Diraja Brunei, Dato Paduka Seri Haji Mohammad Irwan bin Haji Hambali; Penasihat

Pertahanan Australia, Wing Commander Matthew Xerri; Pegawai Pasukan Pertahanan New Zealand, Squadron Leader Derek Miller; duta-duta dan pesuruhjaya tinggi negara-negara sahabat, meletakkan jambangan bunga sebagai tanda penghormatan dan memperingati jasa di tugu peringatan itu.

Majlis peringatan itu juga menyaksikan bendera negara Australia dan New Zealand dikibarkan di kawasan tugu itu oleh anak-anak pegawai Suruhanjaya Tinggi Australia di Negara Brunei Darussalam bagi memperingati jasa-jasa tentera Australia dan New Zealand yang telah dan terus berjuang serta berkhidmat di seluruh dunia.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -