Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Ingatkan bau mercun, rupanya hidu asap rumah jiran terbakar

  KUALA LUMPUR, 12 FEB – Seorang mangsa kebakaran Blok 70, Flat Sri Sabah, Cheras, tidak menyangka bau asap semasa sedang berehat di rumahnya di tingkat 17, rupanya datang daripada rumah jiran yang sedang terbakar.

  Loo Choon Ming, 39, yang menetap di rumah itu sejak kecil berkata ketika kejadian dia berada di ruang tamu sedang menonton televisyen bersama ibunya berumur 62 tahun selepas meraikan sambutan Tahun Baharu Cina bersama rakan dan saudara-mara.

  “Saya sedang menonton televisyen apabila tiba-tiba terhidu bau asap. Pada mulanya saya tidak mengendahkannya kerana menyangkakan bau asap bunga api.

  “Namun, apabila bau itu kuat menyebabkan saya terdetik hati untuk menjenguk keluar dan terkejut apabila mendapati rumah jiran sedang terbakar,” katanya kepada pemberita malam tadi.

  Melihat keadaan itu, dia bersama rakannya berusaha untuk memadamkan kebakaran hampir 20 minit, namun tidak berjaya menyebabkannya bergegas masuk ke dalam rumah untuk menyelamatkan ibunya yang sudah tua, tanpa sempat mengambil barangan lain.

  Paling dikesalkan apabila pili bomba yang disediakan di setiap aras flat berkenaan tidak berfungsi menyebabkan kebakaran merebak dengan cepat.

  Sementara itu, seorang lagi saksi kejadian Rohani Hamzah, 60 mendakwa dia melihat cahaya terang pada bahagian dapur unit tengah diikuti bunyi letupan kemudiannya merebak ke rumah di kiri dan kanan tingkat sama.

  Dia yang menetap di blok berkenaan sejak 2012 itu berkata ia kemudian diikuti dengan lebih banyak bunyi letupan dipercayai daripada tong gas. – Bernama

  Gambar Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...