Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Myanmar peringati ulang tahun ke-77 Hari Kesatuan

  YANGON, 12 FEB – Myanmar memperingati ulang tahun ke-77 Hari Kesatuan dengan upacara kenegaraan di ibu negara Nay Pyi Taw, hari ini.

  Hari Kesatuan menandakan detik bersejarah pada 12 Februari 1947, apabila wira negara Jeneral Aung San, bersama lebih 20 pemimpin etnik, menandatangani Perjanjian Panglong, berjanji untuk berusaha mendapatkan semula kemerdekaan daripada penjajah British.

  Dalam perutusan Hari Kesatuan, Pengerusi Majlis Pentadbiran Negeri, Jeneral Kanan Min Aung Hlaing, berkata kemerdekaan dan kedaulatan yang diperoleh melalui semangat kesatuan semua orang etnik akan terus dilindungi hanya melalui semangat kesatuan.

  Min Aung Hlaing juga menggesa semua etnik untuk melindungi negara bagi kewujudan jangka panjang dengan semangat kesatuan.

  Lebih 1,000 orang wakil daripada kumpulan etnik kerajaan menghadiri majlis itu di Nay Pyi Taw, di mana pengawal kehormat angkatan tentera berarak dalam satu perarakan.

  Pelbagai aktiviti, termasuk ekspo produk perusahaan kecil dan sederhana serta pertandingan lumba kuda, turut dianjurkan bagi memperingati Hari Kesatuan di negara Asia Tenggara itu. – Xinhua

  Timbalan Komander Tentera Myanmar, Soe Win (kanan), bercakap semasa majlis menandakan ulang tahun ke-77 Hari Kesatuan negara itu di Naypyidaw pada 12 Februari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...