Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Inokulasi kanak-kanak berjalan lancar

-

Oleh Sim Y. H.
Gambar oleh Bahiyah Bakir & James Kon

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 APRIL – Kementerian Kesihatan memulakan Program Vaksinasi COVID-19 Kebangsaan bagi Kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun di semua pusat vaksinasi di seluruh daerah pada 2 April dengan tumpuan utama di Pusat Vaksinasi Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar telah membuat tinjauan pelaksanaan program tersebut dengan lebih dekat kelmarin.

Semasa kunjungan itu, Yang Berhormat Dato menyaksikan aliran kerja bagi pemberian vaksin kepada kanak-kanak yang telah menempah suntikan vaksinasi mereka pada hari berkenaan, bermula daripada proses pendaftaran, pemberian vaksin, pemantauan selepas divaksinasi sehingga selesai meninggalkan pusat vaksinasi itu.

Yang Berhormat Dato juga berkesempatan bersemuka dan berinteraksi dengan kanak-kanak yang menerima vaksin sambil mengambil peluang untuk merakamkan gambar kenang-kenangan bersama mereka dan para ibu bapa.

Turut hadir semasa kunju-ngan itu ialah Timbalan Menteri Pendidikan, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh; Setiausaha Tetap Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin; Timbalan Setiausaha Tetap (Profesional) Kementerian Kesihatan, Dr Ang Swee Hui; Pemangku Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Pengurusan), Kementerian Kesihatan, Dr Hajah Anie Haryani binti Haji Abdul Rahman dan para para pegawai di Kementerian Kesihatan.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa meninjau pelaksanaan vaksinasi kanak-kanak di Stadium Tertutup.
Dua kanak-kanak menjalani vaksinasi COVID bagi dos pertama.

Setakat 2 April, seramai 981 orang kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun telah dibawa oleh ibu bapa atau penjaga masing-masing untuk mendapatkan dos pertama vaksinasi COVID.

“Vaksinasi bagi kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun ini adalah secara sukarela iaitu di atas kemahuan dan persetujuan ibu bapa atau penjaga sendiri,” katanya, mempelawa ibu bapa atau penjaga untuk membawa anak-anak mereka bagi mendapatkan vaksin COVID ke pusat-pusat suntikan yang ada dengan membuat tempahan slot melalui aplikasi BruHealth terlebih dahulu.

Beliau menambah, “Orang ramai khususnya ibu bapa dan penjaga adalah diingatkan untuk membuat dan melengkapkan proses pengesahan bagi akaun anak-anak di dalam aplikasi BruHealth mereka dalam persediaan bagi pemberian vaksinasi tersebut.

“Melengkapkan vaksinasi COVID tidak akan dijadikan syarat bagi kanak-kanak menghadiri sesi persekolahan, atau memasuki mana-mana premis dan mengikuti apa jua aktiviti,” tekannya.

Kementerian Kesihatan dalam kenyataannya, ingin menitikberatkan bahawa vaksin COVID-19 yang diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun adalah amat selamat dan berkesan.

Manakala kesan sampingan yang biasa berlaku pada kanak-kanak setelah menerima vaksin adalah ringan hingga sederhana, yang hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -