Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Israel roboh rumah penolong ketua Hamas di Tebing Barat

  ARURA, 31 OKT – Tentera Israel merobohkan rumah Saleh al-Aruri, pegawai nombor dua Hamas yang hidup dalam buangan, di Tebing Barat dengan menggunakan bahan letupan hari ini ketika perang berterusan dengan kumpulan Islam di Gaza.

  Tentera Israel mengatakan pasukan mereka memasuki kampung Arura, berhampiran Ramallah dan menembak individu yang sedang melemparkan batu ke arah mereka semasa proses perobohan rumah tersebut.

  Israel mendakwa Aruri sebagai dalang di sebalik pelbagai serangan. Pada tahun 2017, beliau dipilih sebagai timbalan kepada ketua Hamas, Ismail Haniyeh, sebelum akhirnya diumumkan secara rasmi sebagai orang nombor dua dalam kumpulan tersebut.

  Seorang wartawan AFP melihat runtuhan rumah di Arura, di mana anak saudara Aruri mengatakan bahawa tindakan tersebut dimaksudkan untuk ‘menakut-nakutkan’ penduduk.

  Qutaiba Khasib menyatakan tindakan tersebut bertujuan untuk menjauhkan orang daripada tentangan terhadap pertempuran ke atas Israel. Walau bagaimanapun, beliau juga mengatakan penduduk tersebut tetap setia dan tidak terpengaruh oleh tindakan tersebut.

  Tentera Israel telah menahan kira-kira 20 orang, termasuk seorang adik lelaki Aruri dan sembilan anak saudaranya pada 21 Oktober, beritahu Datuk Bandar, Ali al-Khasib dan saksi kepada AFP.

  Pada masa sama, mereka menyoal siasat berpuluh-puluh penduduk dan merampas rumah Aruri.

  Selepas menghabiskan hampir dua dekad di penjara Israel, Aruri dibebaskan pada 2010 dengan syarat dia hidup dalam buangan.

  Israel telah menduduki Tebing Barat sejak Perang Arab-Israel 1967 dan tenteranya kerap kali melancarkan serangan ke atas komuniti Palestin. – AFP

  Penduduk Palestin melihat jentera berat membersihkan runtuhan rumah Timbalan Ketua Biro Hamas, Saleh al-Aruri kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...