Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Itali dakwa ChatGPT langgar peraturan privasi

  ROM, 30 JAN – Pihak berkuasa Itali menuduh OpenAI, pencipta ChatGPT, melanggar undang-undang perlindungan data Kesatuan Eropah (EU), memberikan firma Amerika Syarikat (AS) itu 30 hari untuk memberikan respons.

  Pemerhati perlindungan data Itali telah ‘memaklumkan pelanggaran undang-undang perlindungan data kepada OpenAI, syarikat pengasas platform kecerdasan buatan ChatGPT”, katanya dalam satu kenyataan kelmarin.

  Pemerhati menyekat chatbot yang popular tahun lalu selama beberapa minggu, menjadi negara Barat pertama yang mengambil tindakan sedemikian.

  Selepas larangan sementara itu, pengawas menyimpulkan bahawa “bukti yang ada menunjukkan adanya pelanggaran peruntukan yang terkandung dalam GDPR EU”, Peraturan Perlindungan Data Umum Kesatuan Eropah, katanya.

  “OpenAI boleh mengemukakan tuntutan balas mengenai pelanggaran yang didakwa dalam masa 30 hari.”

  Pemerhati itu berkata bahawa dalam membuat penentuan akhir dalam kes itu, ia akan “mengambil kira kerja yang sedang dilakukan” oleh pasukan petugas yang ditubuhkan oleh pengawal selia data pusat EU untuk membantu negara menangani isu-isu sekitar ChatGPT.

  Tahun lepas, pemerhati Itali berkata OpenAI tidak mempunyai asas undang-undang untuk membenarkan pengumpulan dan penyimpanan data peribadi secara besar-besaran untuk melatih algoritma yang mendasari operasi ChatGPT.

  Ia juga menekankan kekurangan kejelasan mengenai data siapa yang dikumpulkan.- AFP

   

  Gambar menunjukkan aplikasi ChatGPT di telefon pintar. Pihak berkuasa Itali menuduh OpenAI, pencipta ChatGPT, melanggar undang-undang perlindungan data Kesatuan Eropah.- Gambar fail AFP

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...