Thursday, June 8, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  Jadikan pembacaan Al-Quran amalan harian

  Oleh Salawati Haji Yahya

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 APRIL – Antara salah satu kelebihan orang yang membaca Al-Quran itu ialah dirinya akan sentiasa dalam pemeliharaan dan penjagaan Allah SWT, hatinya tidak gundah dan terlepas daripada kesusahan pada hari kiamat kelak.

  “Selain itu, pembaca Al-Quran juga memperoleh kedudukan tinggi di dalam syurga dan satu huruf Al-Quran yang dibaca mendapat satu pahala,” kata khatib semasa khutbah Jumaat hari ini, memetik beberapa hadis Rasulullah tentang kelebihan orang yang membaca Al-Quran.

  Dua lagi kelebihan yang disebutkan oleh khatib dalam khutbah bertajuk ‘Kelebihan Membaca Al-Quran’ itu ialah pembaca Al-Quran dinaungi dengan payung rahmat, dikelilingi para malaikat dan diturunkan Allah kepadanya ketenangan dan kewaspadaan, serta dikurniakan hatinya dengan cahaya oleh Allah dan dipelihara daripada kegelapan.

  “Amatlah rugi bagi orang yang tidak merebut peluang memperbanyakkan membaca Al-Quran di bulan suci ini,” tekannya lagi.

  Pada bulan yang mulia ini, khatib menyeru supaya memanfaatkan masa dengan memperbanyakkan membaca Al-Quran bagi meraih ganjaran pahala yang berlipat ganda daripada Allah.

  Bulan Ramadan adalah kesempurnaan yang paling berharga untuk memperbanyakkan membaca Al-Quran, sama ada secara bertadarus atau secara berseorangan lebih-lebih lagi sehingga menamatkan atau khatam 30 Juzuk Al-Quran.

  Pada bulan yang penuh rahmat dan keberkatan inilah turunnya kitab suci Al-Quran kepada seluruh umat manusia sebagai penyuluh dan pegangan bagi kebahagiaan kehidupan di dunia dan akhirat.

  “Oleh itu, sama-samalah kita berazam untuk mengisi masa dan ruang yang ada di bulan ini dengan melakukan perkara-perkara yang baik dan berkebajikan dan marilah kita menjadikan pembacaan Al-Quran itu sebagai satu budaya dan amalan harian yang berterusan bukan setakat di bulan Ramadan saja,” tegasnya.

  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia haram simbol Nazi

  SYDNEY, 8 JUN - Australia pada hari Khamis mengumumkan ia akan melarang pameran awam simbol Nazi, ketika negara itu bergumul dengan kumpulan kecil ekstremis...
  - Advertisment -