Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Jam tangan pintar inisiatif pantau kesihatan pengguna

  Oleh Yusrin Junaidi –

  Kehadiran jam tangan pintar pada masa ini sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian kebanyakan orang.

  Jam tangan pintar yang dilengkapi ciri-ciri canggih yang disambungkan kepada telefon pintar memberikan pelbagai manfaat dari sudut keselamatan, pemakanan, senaman dan juga pemantauan kesihatan.

  Bagi mereka yang peka tentang tahap kesihatan dan pesakit yang memerlukan pantauan rapi, jam tangan pintar sesuai digunakan untuk mengukur suhu, kadar oksigen dalam darah, tekanan darah serta kadar degupan jantung.

  Manakala bagi mereka yang aktif dalam sukan, jam tangan pintar dapat digunakan untuk mengira jarak larian, kalori yang dibakar serta skor kecergasan.

  Pemantauan jantung melalui jam pintar

  Menurut Awang Erwan Jumaat, pengguna jam pintar jenama Coros Vertix 1, jam tersebut memang sangat bagus untuk mereka yang ingin memantau kalori dalam badan, memantau kadar denyutan jantung, memantau oksigen dalam darah dan sebagainya.

  Bagi mereka yang suka bersukan, jam tangan pintar sesuai digunakan untuk mengira jarak larian, kalori yang dibakar serta skor kecergasan. – Foto Canva
  Jam tangan pintar juga digunakan semasa senaman treadmill atau di gim. – Foto Canva
  Gambar MP

  Untuk mendapatkan bacaan denyutan jantung yang lebih tepat, pengguna disarankan menggunakan sensor denyutan jantung. Peranti ini kebanyakan digunakan oleh hospital-hospital terkenal untuk mengetahui masalah yang dihadapi pesakit.

  Antara jenama peranti yang digunakan oleh pihak-pihak tertentu adalah jenama Polar. Selain peranti sensor denyutan jantung, jam Polar memang sangat bagus untuk mereka yang mementingkan penjagaan jantung.

  Awang Napi Zaini berkata jam tangan pintar jenama Polar memang terkenal dengan pelbagai fitur di dalamnya.

  Setakat ini, kegunaan jam tangan ini amat memuaskan hati beliau kerana ia mempunyai fungsi untuk bersenam dengan mempromosikan gaya hidup yang sihat. Jam Polar juga didatangkan dengan chest strap yang berfungsi untuk mengesan denyutan jantung yang dipapar melalui jam tangan. Chest strap ketika digunakan sewaktu berlari atas treadmill atau gim boleh mengesan denyutan jantung walaupun tidak menggunakan jam.

  Menurutnya, pemantauan kadar denyutan jantung sewaktu bersenam sangat penting kerana kadar denyutan jantung secara purata dalam zon cardioprotective menandakan senaman itu berkualiti.

  Jam pintar mampu milik

  Ada beberapa jam tangan terbaik dan mampu milik yang ingin dikongsikan oleh Media Permata terutamanya bagi mereka yang aktif bersenam. Salah satu daripadanya ialah Amazfit T-Rex/T-Rex Pro.

  Amazfit secara rasminya telah memperkenalkan jam pintar terbaharu mereka iaitu Amazfit T-Rex Pro yang tampil sebagai jam tahan lasak setelah melepasi 15 ujian ketahanan ketenteraan.

  Jam pintar lasak ini dapat menyokong empat sistem satelit pengemudian global setelah versi pertama diperkenalkan. Ia mempunyai ciri-ciri kalis air sehingga 10ATM dan menyokong lebih daripada 100 aktiviti kecergasan berbanding versi sebelumnya.

  Amazfit T-Rex Pro memiliki skrin paparan Amoled berukuran 1.3 inci dengan fungsi AOD dan lapisan gentian gelas serta salutan anti cap jari.

  Selain itu, Amazfit T-Rex Pro juga memiliki altimeter barometrik, sensor optikal BioTracker 2 PPG Bio-Tracking untuk pengawasan kadar degupan jantung 24 jam serta rekod tidur SomnusCare.

  Jam tangan pintar Huawei Band 6

  Jam ini mempunyai 96 mod sukan berbeza untuk mengawasi kadar degupan jantung, kalori dan banyak lagi. Semua data dapat disimpan dan dianalisis dalam grafik yang mudah dibaca.

  Menariknya lagi, alat peranti ini bukan saja berfungsi sebagai fitness tracker (penjejak kecergasan) tapi boleh disambung kepada telefon pintar untuk melihat mesej keluar masuk, mengawal lagu dimainkan, mengambil gambar dan banyak lagi.

  Jam pintar ini sangat sesuai digunakan oleh golongan perempuan kerana mempunyai sistem menstrual cycle tracking yang akan memberitahu bila tempoh waktu haid semakin hampir supaya mereka boleh bersiap sedia.

  Paling penting, bateri fitness tracker ini boleh bertahan selama dua minggu dengan penggunaan biasa dan 10 hari untuk penggunaan berat.

  Jam tangan pintar Huawei Smart Watch GT 2e

  Jam ini didatangkan dengan 85 mod senaman yang telah ditetapkan, sekali gus mampu membaca tahap oksigen (SpO2), degupan jantung dan peredaran darah sama ada normal, tinggi atau rendah dalam tubuh badan si pemakai.

  Malah, dalam 85 mod jenis senaman tersebut termasuklah 15 sukan utama termasuk berlari, berjalan, berenang, mendaki gunung atau bukit, mengayuh basikal dan bermain papan luncur. Ia sangat sesuai bagi mereka yang melakukan aktiviti lasak.

  Selain itu, awda boleh membawanya ke mana saja memandangkan bateri jam pintar ini mampu bertahan selama 14 hari walaupun penggunaan sepanjang hari. Jika dipakai waktu tidur pun, tidak mendatangkan sebarang masalah kerana Huawei GT 2e ini akan merekod kualiti tidur awda.

  Garmin Instinct Esport Edition

  Jenama ini juga menghasilkan jam tangan pintar berkualiti dan mampu milik. Jam tangan ini memberi fungsi yang sama seperti telefon pintar di mana ia boleh menerima notifikasi tidak kira melalui e-mel atau teks mesej menerusi alat peranti yang disambungkan. Jam ini juga disokong dengan sistem dari IOS 13 dan Android.

  Paling menarik, jam ini mempunyai sistem PC Streaming Game dan aktiviti eSport yang membolehkan pengguna membaca keadaan badan ketika bermain permainan dalam talian.

  Jangka hayat bateri pula mampu bertahan hingga 80 jam dalam mod esports dan 14 hari dalam mod jam pintar. Ini bermaksud, ketahanan bateri adalah mengikut cara penggunaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...