Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  ‘Jangan terlalu berhati-hati’ – Jokowi gesa bank tingkatkan pinjaman untuk ekonomi

  JAKARTA, 1 DIS – Presiden Indonesia, Joko ‘Jokowi’ Widodo telah meminta bank untuk tidak teragak-agak dalam memberikan pinjaman kepada perniagaan, berharap ia dapat membantu meningkatkan peredaran wang dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi di tengah-tengah ketidaktentuan global, tetapi penganalisis berkata perbelanjaan kerajaan yang perlahan juga harus dipersalahkan.

  Bercakap pada mesyuarat tahunan Bank Indonesia (BI) pada Rabu malam, Jokowi bertanya secara retorik jika terlalu banyak wang memasuki bon kerajaan dan terbitan BI, justeru melucutkan wang daripada sektor sebenar, seperti isi rumah dan perniagaan bukan kewangan.

  “Saya mendengar daripada ramai pemain perniagaan bahawa peredaran tunai semakin kering,” kata presiden itu, sebelum meneruskan mengesyorkan agar bank memberi lebih banyak pinjaman, terutamanya untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), dan bukannya membeli bon.

  Beliau berkata berhemat adalah penting bagi bank, sebelum terus berkata, “tetapi jangan terlalu berhati-hati”.

  Jokowi memulakan ucapannya dengan mengatakan bahawa Indonesia dan banyak negara lain mesti menghadapi hakikat bahawa peperangan yang berterusan seperti di Ukraine dan Gaza berkemungkinan berpanjangan, membayangkan ketidaktentuan ekonomi global dan gangguan bekalan di banyak bahagian dunia akan berterusan tahun depan.

  Tahun ini, pertumbuhan ekonomi Indonesia dijangka berlegar pada 5 peratus, di bawah sasaran 5.3 peratus yang ditetapkan dalam bajet negeri, sebahagiannya disebabkan oleh sebab-sebab yang disebutkan.

  Gabenor BI, Perry Warjiyo juga menyampaikan pandangan yang sama bahawa beliau tidak menyokong bank membeli terlalu banyak bon dan menggesa pemberi pinjaman untuk mengeluarkan lebih banyak pinjaman, terutamanya apabila bank pusat telah memberikan lebih daripada cukup mudah tunai dalam sektor kewangan.

  “Mesej kami untuk bank ialah, apabila kecairan telah ditambah, seperti yang Presiden katakan, sila salurkan untuk pinjaman juga,” kata Perry kepada pemberita di luar acara yang sama. – ANN/The Jakarta Post

  Presiden Joko Widodo memberi ucapan pada 30 November semasa mesyuarat tahunan Bank Indonesia yang diadakan di ibu pejabat bank pusat itu di Jakarta. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...