Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Jerebu tebal berterusan hingga pertengahan Nov

  BEIJING, 1 NOV – Media kerajaan China hari ini melaporkan bahawa pencemaran serius dijangka akan berterusan di Beijing dan kawasan sekitarnya sehingga pertengahan bulan ini.

  Puluhan juta penduduk di ibu negara dan kawasan sekitarnya telah terjejas oleh jerebu tebal berpanjangan yang terburuk di kawasan ini dalam beberapa bulan.

  Hari ini, kepekatan zarah berbahaya PM 2.5 di Beijing 20 kali ganda lebih tinggi daripada garis panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kata firma pemantauan kualiti udara, IQAir.

  Ibu negara China adalah bandar besar ketiga paling tercemar di dunia, kata firma tersebut, sedikit mendahului di hadapan ibu negara Bangladesh, Dhaka.

  Sebagai tindak balas terhadap jerebu tebal, pihak berkuasa telah mengambil langkah-langkah untuk mengehadkan aktiviti kenderaan yang melepaskan pencemaran berat dan menggalakkan penduduk untuk berada dalam rumah.

  Pegawai China yang dipetik oleh Beijing Daily yang dikendalikan oleh kerajaan menyatakan bahawa tahap pencemaran ‘sederhana’ dan ‘teruk serta lebih tinggi’ dijangka akan memberi kesan kepada kawasan Beijing-Tianjin-Hebei sehingga pertengahan November.

  Kawasan itu menjadi tempat tinggal kepada lebih daripada 100 juta penduduk.
  Penarafan pencemaran ‘sederhana’ masih bermaksud pencemar dalam udara jauh melebihi had yang dicadangkan oleh WHO.

  Ramalan untuk kawasan tersebut didasarkan pada analisis bersama yang dijalankan oleh Pusat Pemantauan Alam Sekitar Kebangsaan China dan pihak berkuasa meteorologi tempatan di seluruh negara.

  “Pencemar utama (di kawasan Beijing-Tianjin-Hebei) adalah PM2.5 dan PM10,” kata laporan tersebut.

  Pencemaran itu dikaitkan dengan kematian awal dalam kalangan individu yang mengalami penyakit jantung atau paru-paru, serta pelbagai masalah pernafasan dan kesihatan lain, menurut Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat. – AFP

  Pejalan kaki berjalan di atas jejantas semasa jerebu akibat pencemaran udara di Beijing kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...