Monday, April 15, 2024
27.9 C
Brunei

  -

  Jerung The Meg sebenarnya lebih kurus – Saintis

  PARIS, 22 JAN – Jerung gergasi Megalodon prasejarah dikenali sebagai salah satu makhluk paling menakutkan yang pernah diketahui di dunia, yang diabadikan dalam filem raksasa, The Meg.

  Tetapi selepas bukti fosil dianalisis semula, saintis berkata hari ini mereka berpendapat jerung itu jauh lebih kurus daripada yang disangkakan sebelum ini.

  Walaupun filem 2018 yang dibintangi Jason Statham menggambarkan megalodon yang memangsa manusia zaman moden, jerung itu sebenarnya telah pupus sekitar 3.6 juta tahun yang lalu.

  Penyelidikan terdahulu mengatakan ia boleh membesar sehingga 20 meter panjang.

  Tetapi anggaran saiz berbeza-beza kerana ia berdasarkan satu-satunya fosil jerung yang tinggal iaitu gigi dan vertebra.

  Gambaran jerung prasejarah, Otodus megalodon. – AFP

  Dan saintis telah mengandaikan bahawa megalodon mempunyai bentuk badan gempal yang serupa dengan keturunan modennya, jerung putih besar.

  Bagaimanapun model yang lebih baik mungkin adalah jerung mako yang lebih kurus, menurut pasukan penyelidik antarabangsa di sebalik kajian dalam jurnal Palaeontologia Electronica.

  “Pasukan kami meneliti semula rekod fosil, dan mendapati megalodon itu lebih langsing” daripada yang difikirkan, kata ahli biologi Universiti California, Phillip Sternes dalam satu kenyataan.

  Tetapi dalam berita buruk untuk Jason Statham dalam filem The Meg seterusnya, jerung itu sebenarnya mungkin lebih panjang daripada yang dipercayai sebelum ini.

  “Ia masih akan menjadi pemangsa yang menggerunkan di bahagian atas rantaian makanan marin purba, tetapi ia akan berkelakuan berbeza berdasarkan pemahaman baharu tentang badannya,” tambah Sternes.

  Dalam berita yang lebih baik untuk mangsa manusia yang malang dalam filem The Meg yang mungkin akan datang, megalodon ‘mungkin bukan perenang yang kuat’ berbanding dengan jerung putih yang hebat, kata pengarang bersama kajian Kenshu Shimada, ahli paleobiologi di DePaul University di Chicago.

  Ia juga mungkin terpaksa memburu lebih sedikit kerana saluran pencernaan yang lebih panjang.

  Ini juga boleh menjejaskan misteri kepupusan megalodon. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati...

  MELBOURNE, 15 APRIL - Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan...