Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Jidal Kaga buatan tangan muncul kembali dengan motif moden

  JEPUN – Jidal Kaga yang berbentuk bulatan berwarna-warni, dihias dan direka dengan teliti, yang dipercayai telah dihasilkan selama ratusan tahun, kini kembali popular apabila peminat membuat sendiri secara manual.

  Alat jahitan yang menarik dan indah itu berasal dari Kanazawa, yang merupakan sebahagian daripada kawasan Kaga di Wilayah Ishikawa dan telah diwarisi secara turun temurun.

  Dengan menggunakan pelbagai motif, termasuk bintang, bunga, haiwan, naga dan corak geometri, semua jidal itu dibuat menggunakan benang sutera.

  “Pada musim luruh, saya mendapatkan idea dari melihat perubahan warna daun dan Halloween,” kata Yasuko Ishii, 71, yang menguruskan Kaga Yubinuki Yui no Kai, sebuah organisasi untuk pemeliharaan kraftangan tradisional.

  Ishii menambah bahawa dia juga mendapat inspirasi daripada haiwan dan penggunaan benang emas atau perak dapat memberikan jidal itu kelihatan elegan.

  Deretan Kaga yubinuki yang berwarna-warni, iaitu cincin peniti buatan tangan yang berasal dari Kanazawa. – ANN/Japan News
  Yasuko Ishii. – ANN/Japan News
  Aksesori yang dibuat menggunakan teknik Kaga yubinuki. – ANN/Japan News
  Kaga yubinuki dibuat dengan mencantumkan corak di sekeliling tapak berbentuk cincin. – ANN/Japan News
  Cincin peniti Kaga yubinuki Yasuko Ishii menggabungkan motif seperti tanglung jack-o’-, hati dan arnab. – ANN/Japan News
  Gambar ANN/Japan News

  Ishii, penduduk asli Wilayah Osaka, dilahirkan pada tahun 1952.

  Selepas menjadi suri rumah tangga yang berkecimpung dalam seni kraf selama bertahun-tahun, dia menjadi guru quilting.

  Ishii kemudian menjadi instruktur jidal Kaga dan telah mengajar, terutamanya di kawasan metropolitan Tokyo, sejak 2004.

  Dia juga melatih artis jidal Kaga. Ishii menganjurkan pelbagai bengkel dengan harapan seni kraf itu akan menjadi lebih terkenal.

  Proses membuat jidal Kaga tidaklah sesulit yang dilihat. Kertas dan pita tebal digunakan untuk membuat asas berbentuk cincin, yang kemudiannya dibalut dengan sutera flos.

  Kertas dengan corak yang dilukis padanya dibalut di sekeliling pangkalan dan diikat dengan pita. Corak itu kemudiannya dijahit menggunakan benang sutera.

  “Saya sangat menghargai masa di mana saya dapat menumpukan perhatian fokus kepada kerja yang saya lakukan dengan tangan saya,” kata Ishii.

  “Saya juga menantikan untuk melihat sama ada jidal yang siap itu kelihatan seperti yang saya bayangkan.”

  Dengan menukar saiz bulatan jidal, ia boleh dijadikan barang-barang lain seperti loket, anting-anting atau kusyen.

  Kaga jidal (yubinuki cincin) dikatakan berasal dari zaman Edo (1603-1867).

  Penjahit kimono, yang bekerja dengan kain yang dicelupkan Kaga-yuzen, membuat jidal menggunakan benang sutera tambahan.

  Kraf itu mula menjadi kurang popular akibat daripada kulit dan jidal logam menjadi lebih biasa.

  Ishii mengetahui tentang jidal Kaga pada tahun 2004 ketika dia menguruskan pameran solo oleh seorang seniman di Tokyo. Tukang, yang membuat jidal Kaga, berkata dia belajar seni kraf itu daripada neneknya.

  Ishii, terpesona dengan karya halus dan rumit yang dipamerkan, belajar di bawah wanita itu dan menjadi pengajar jidal Kaga.

  Jidal Kaga dihasilkan dengan sangat cantik sehingga orang mungkin berfikir dua kali untuk menggunakannya sebagai alat menjahit sahaja.

  “Prosesnya hanyalah pengulangan mudah, jadi awda tidak perlu mempunyai banyak pengalaman dengan membuat kraf tangan,” kata Ishii. “Ia sesuatu yang awda boleh mulakan dengan mudah.”

  Jidal digunakan untuk menolak jarum melalui kain semasa menjahit secara manual.

  Pada masa lalu, ia dimaksudkan untuk menjadi barang pakai buang dan dibuat menggunakan sisa kain, jadi jidal lama tidak begitu popular.

  Walau bagaimanapun, Ishii mempunyai pelbagai koleksi jidal berkenaan.

  Sebuah jidal yang didapatkannya di Kyoto mempunyai corak yang sederhana dan dibuat dengan menggunakan warna-warna yang lembut.

  “Penjahit pada zaman dahulu mungkin suka bersaing antara satu sama lain dan mengajar satu sama lain dalam menghasilkan pelbagai corak,” kata Ishii.

  Di Omi-Hachiman, Wilayah Shiga, terdapat jidal yang dikatakan telah dihasilkan dengan menggunakan sisa kain kimono milik wanita daripada keluarga peniaga tempatan.

  Di sesetengah kawasan lain, kepingan kain chirimen, iaitu sejenis kain crepe crinkle dan sisa kain kimono digunakan untuk membuat jidal.

  Di negara lain, jenis yang paling biasa dipakai pada hujung jari. Terdapat juga jidal yang diperbuat daripada perak atau seramik. – ANN/Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...