Thursday, September 28, 2023
25.9 C
Brunei

  -

  Jom sahut Cabaran 20 Bilion Langkah Bersama

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 SEPT – Kementerian Kesihatan telah memaklumkan mengenai cabaran di bawah inisiatif kempen BN on The Move iaitu Cabaran 20 Bilion Langkah Bersama yang akan bermula 1 Oktober ini.

  Cabaran tersebut diadakan berikutan dengan kejayaan Cabaran Satu Bilion Langkah Bersama pada Ogos lalu.

  Sasaran cabaran kali ini ialah pencapaian 20 bilion langkah dalam tempoh tiga bulan iaitu sehingga penghujung tahun 2022 ini.

  Perkara tersebut telah dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar semasa Sidang Media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

  “Dengan bermulanya cabaran baharu ini, orang ramai yang menyertai inisiatif BN on The Move juga berpeluang untuk memenangi hadiah-hadiah melalui beberapa cabaran yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan,” kata Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

  Gambar fail semasa menteri-menteri kabinet merasmikan Cabaran 1 Bilion Langkah Bersama Ogos lalu.
  Gambar fail menunjukkan antara peserta yang menyertai Cabaran 1 Bilion Langkah Bersama bulan lalu. Kementerian Kesihatan telah meneruskan Cabaran 20 Bilion Langkah Bersama yang akan bermula 1 Oktober nanti.

  Maklumat berkaitan dengan cabaran-cabaran tersebut akan dikongsikan di dalam aplikasi BruHealth pada malam ini.

  Yang Berhormat Dato seterusnya mengalu-alukan orang ramai yang belum menyertai inisiatif kempen BN on The Move untuk mendaftar dan menyertai inisiatif tersebut melalui aplikasi BruHealth masing-masing.

  Sehubungan dengan itu, Yang Berhormat Menteri Kesihatan turut mengumumkan bahawa Kementerian Kesihatan mengalu-alukan penyertaan orang ramai dalam acara Brunei Run bersempena dengan Sambutan Hari Jantung Sedunia yang akan diadakan pada 2 Oktober ini semasa acara Bandarku Ceria di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, di ibu negara.

  “Acara ini adalah juga untuk menyokong inisiatif kempen BN on The Move, khususnya Cabaran 20 Bilion Langkah Bersama,” jelasnya.

  “Marilah kita bersama-sama bergerak untuk mencapai 20 bilion langkah pada penghujung tahun ini dan terus melakukan aktiviti-aktiviti kesukanan dan riadah bersama keluarga dan rakan-rakan supaya kita sentiasa dalam kesihatan yang baik dan optimum.

  “Teruslah bergerak untuk kesihatan, setiap langkah adalah penting. Every Step Counts!” tambah beliau.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kim gesa pengeluaran senjata nuklear lebih besar

  PYONGYANG, 28 SEPT - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menggesa peningkatan eksponen dalam pengeluaran senjata nuklear dan agar negaranya memainkan peranan yang lebih...