Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Jordan Henderson pindah ke Ajax dari Al-Ettifaq

  AMSTERDAM, 19 JAN – Liga bola sepak Saudi yang menguntungkan itu kehilangan salah seorang pemain berprofil tingginya, kelmarin apabila pemain tengah England Jordan Henderson berhenti dari Al-Ettifaq untuk menandatangani pasukan Belanda yang sedang bergelut, Ajax.

  Henderson, bekas kapten Liverpool, hanya bertahan enam bulan di Arab Saudi selepas menyertai kemasukan pemain terkemuka, diketuai oleh Cristiano Ronaldo dan Neymar, berpindah ke negara itu dengan tawaran wang besar.

  Itu tidak mencukupi untuk Henderson yang berusia 33 tahun, yang dilaporkan belum menetap di Timur Tengah dan melihat kembali ke bola sepak Eropah sebagai penting dalam mengukuhkan tempatnya dalam skuad England menjelang Kejohanan Eropah musim panas.

  “Ini semua hanyalah sebahagian daripada bola sepak, di seluruh dunia dan kehidupan, merentasi semua kerjaya. Kadang-kadang walaupun usaha terbaik orang tidak selalu menyesuaikan diri atau menyelesaikan dan itu boleh memberi kesan kepada prestasi dan membawa kepada kekecewaan untuk semua,” kata Saad Allazeez, naib pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif interim liga Saudi.

  “Jordan adalah lelaki yang baik dan ia adalah memalukan kerana segalanya tidak berjaya untuknya, tetapi beliau akan menjadi orang pertama yang mengakui bahawa sokongan penuh diberikan kepadanya dan rasa hormat ditunjukkan. Jadi semua orang mencuba dan tiada siapa yang boleh dipersalahkan,” tambah Allazeez.

  Ia adalah pembelian besar untuk Ajax, yang pasukan mudanya memerlukan pengawal tengah berpengalaman kerana ia pulih daripada permulaan musim yang buruk.

  “Kami benar-benar mahukan pemain tengah berpengalaman dengan kualiti kepimpinan. Kerana kecederaan, kami juga mahukan seseorang yang boleh bermula dengan segera. Jordan Henderson adalah seorang pemain,” kata jurulatih John van ‘t Schip dalam satu kenyataan bertulis apabila Ajax mengesahkan perjanjian itu, semalam.

  Henderson menandatangani kontrak sehingga 30 Jun 2026, dengan kelab Amsterdam itu. Butiran kewangan tidak dikeluarkan. – AP

  Pemain antarabangsa England, Jordan Henderson (gambar) telah tiba di Amsterdam di tengah-tengah laporan bahawa beliau akan menandatangani perjanjian dengan kuasa Belanda yang sedang bergelut, Ajax untuk menamatkan tempoh enam bulannya dalam Liga Pro Saudi. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...