Saturday, October 1, 2022
34.4 C
Brunei

JPE jalani latihan kebakaran

-

Oleh Syahmi Hassan

TEMBURONG, 15 SEPT – Bagi menerapkan tatacara yang betul untuk menyelamatkan diri semasa kebakaran, Jabatan Perkhidmatan Elektrik (JPE) telah menjalani latihan kebakaran dan pengosongan bangunan di Stesen Jana Kuasa Belingus, Temburong, kelmarin.

Hadir menyaksikan latihan tersebut ialah Timbalan Pengarah JPE, Awang Abdul Salam bin Haji Abdul Wahab.

Turut hadir ialah Pegawai Pemerintah Operasi G, SSFR Haji Afiq bin Haji Julah; Pegawai Operasi Cawangan Operasi G, SSFR Mohammad Zyakwan bin Awang Idris dan Stesen Komander Balai Bomba Bangar, SO Ishraqi bin Haji Sidup.

Senario latihan memfokuskan tumpahan minyak yang cuba dipadamkan oleh kakitangan terlatih marsyal bomba yang kemudian tindakan susulan memadam kebakaran dan usaha menyelamat di bangunan jana kuasa diambil alih oleh anggota bomba dan penyelamat.

Tujuan latihan adalah untuk memupuk rasa tanggungjawab dan mengambil berat tentang aspek-aspek keselamatan kebakaran dengan latihan itu dibuat sekurang-kurangnya dua kali setahun bagi memastikan keberkesanan prosedur dan bersistematik.

Di kesempatan itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP) turut mengumumkan pihak mereka ada menyediakan program-program keselamatan seperti Kursus Marsyal Bomba, Life Saver 995 dan Taklimat Keselamatan Kebakaran.

Anggota bomba menunjukkan tatacara yang betul menyelamatkan diri dan memadam kebakaran semasa latihan di Stesen Jana Kuasa Belingus, Temburong, baru-baru ini. – Gambar serahan JBP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -