Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Juruwang restoran dipenjara, curi wang majikan

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JAN – Seorang lelaki warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara lapan bulan pada hari ini kerana mencuri daripada majikannya.

  Ari Ramadhani, 24, pada mulanya menafikan pertuduhan yang dilemparkan oleh Pendakwa Raya Syazwani Jumat dan Hanan Erwan.

  Majistret Nur Eleana binti DSP Haji Hairol Arni kemudian menetapkan kes untuk perbicaraan.

  Pendakwaraya Husna Abidin mengambil alih kes itu dan sebelum perbicaraan boleh dimulakan pada hari ini, defendan mengubah fikiran dan memutuskan untuk mengaku bersalah.

  Pemangku Majistret Kanan Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid, semasa menjatuhkan hukuman, berkata defendan telah menyalahgunakan amanah baru majikannya yang baru menaikkan pangkatnya sebagai juruwang.

  Didedahkan bahawa defendan bekerja di restoran di sebuah premis hotel di Jerudong pada petang 17 September 2023 ketika dia hendak menutup restoran.

  Dia mengira wang runcit daripada daftar berjumlah $400.

  Defendan kemudiannya menyeluk $37 dan menyerahkan bakinya kepada penyambut tetamu hotel.

  Pengurus Eksekutif Makanan dan Minuman hotel sedang menjalankan pemeriksaan apabila dia membuat kira-kira di restoran dan mendapati kekurangannya.

  Dengan memeriksa rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dengan Ketua Keselamatan, pengurus itu terjumpa satu rakaman yang menunjukkan defendan sedang beraksi.

  Laporan polis telah dibuat yang membawa kepada penahanan defendan.

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...