Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Kabus tebal ragut tujuh nyawa di lebuh raya besar AS

  WASHINGTON, 24 OKT – Kabus tebal seperti awan menyelubungi lebuh raya menyebabkan sekurang-kurangnya 158 kemalangan kereta dan tujuh maut di negeri selatan Louisiana, Amerika Syarikat (AS), kata pihak berkuasa kelmarin.

  ‘Kabus tebal’, yang dilaporkan media AS disebabkan oleh gabungan kebakaran paya dan kabus menebal lalu membawa kepada timbunan besar di Interstate 55, kira-kira 48 kilometer di luar New Orleans, menurut pihak Polis Negeri Louisiana dalam satu kenyataan.

  Gambar yang disiarkan oleh polis menunjukkan kedua-dua lorong jambatan lebuh raya di mana kejadian itu terhalang oleh serpihan kerosakan, termasuk puluhan kenderaan yang hangus.

  Kebakaran berlaku di lebuh raya, kata polis.

  Satu kenderaan terjatuh dari jambatan dan masuk ke dalam air.

  Lebih daripada 25 orang telah dibawa ke hospital dan itu tidak termasuk ‘mangsa yang mendapatkan bantuan perubatan sendiri’.

  Kabus tebal terbentuk ‘apabila campuran asap dan lembapan yang dilepaskan daripada bahan organik yang lembap seperti semak, daun dan pokok, bercampur dengan udara yang lebih sejuk dan hampir tepu,” menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.

  Apabila ia berlaku, jarak penglihatan boleh menurun kepada kurang daripada tiga meter. – AFP

  GAMBAR FREEPIK
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...