Thursday, December 1, 2022
23 C
Brunei

-

Kadar purata kes mingguan COVID meningkat

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 31 OKT – Dalam masa satu minggu kebelakangan ini, jumlah kes COVID yang dilaporkan di Brunei Darussalam menunjukkan sedikit peningkatan dengan kadar purata kes harian pada minggu lepas ialah 485 sehari berbanding 437 sehari pada minggu sebelumnya.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar mengongsikannya semasa Sidang Media Norma Baharu COVID-19 Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan hari ini.

Menurutnya, sebanyak 41,068 keputusan ujian ART telah dimuat naik ke aplikasi BruHealth dalam masa seminggu di mana 8.2 peratus daripadanya adalah keputusan ujian ART yang positif.

“Tiada kes dalam kategori 5 manakala bagi kategori 4, terdapat tiga kes,” jelasnya.

Menyentuh mengenai kadar vaksinasi di negara ini, Yang Berhormat Dato menyatakan ia kekal tinggi setakat 30 Oktober dengan 78.6 peratus daripada keseluruhan rakyat dan penduduk negara ini telah mendapatkan dos ketiga vaksin dan 10.8 peratus telah mendapatkan dos keempat.

“Sebanyak 459 kes baharu telah dilaporkan hari ini iaitu 453 kes hasil ujian ART dan enam kes adalah hasil dari 62 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu,” tambahnya.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media di Dewan Al-’Afiah. Turut hadir ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China lancar kapal angkasa Shenzhou-15

BEIJING, 30 NOV – China melancarkan kapal angkasa Shenzhou-15 semalam, yang membawa tiga angkasawan ke stesen angkasa lepasnya bagi melengkapkan penghantaran pertama kru China...
- Advertisment -