Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Kaimana Living menang $10,000

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 NOV – Kaimana Living telah diumumkan sebagai pemenang Anugerah Perniagaan Shell LiveWIRE Brunei 2022 dalam kategori Terbuka sekali gus membawa pulang wang tunai $10,000 pada majlis penyampaian hadiah yang berlangsung di Hotel Mulia, hari ini.

Tampil tempat kedua dalam kategori tersebut ialah Penchetak Company manakala itu, Perusahaan Din Al-Islam BN di tempat ketiga dengan masing-masing membawa pulang wang tunai $7,000 dan $5,000.

Bagi kategori Institusi Tinggi pula, tempat pertama disandang oleh Crop Culture yang membawa pulang $5,000 diikuti oleh Mass Metal Trading di tempat kedua dan LactucaLeaf.bn di tempat ketiga dengan masing-masing menerima wang tunai $3,000 dan $1,500.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis penyampaian hadiah bagi Anugerah Perniagaan Shell LiveWIRE ke-15 itu ialah Setiausaha Tetap (Kemasyarakatan) di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Hajah Nor Ashikin binti Haji Johari.

Turut hadir ialah Pengarah Urusan Syarikat Minyak Brunei Shell (BSP) dan Pengerusi Negara Shell di Brunei, Agnete Johnsgaard-Lewis.

Pengusaha Kaimana Living bersama replika cek kemenangan bagi Kategori Terbuka Anugerah Perniagaan Shell LiveWire 2022 yang mengiktiraf dan meraikan pengusaha muda di negara ini melalui pelan perniagaan berkualiti tinggi dan kejayaan perniagaan yang dijalankan. Mereka merupakan antara penerima anugerah pada majlis yang berlangsung di Hotel Mulia, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani.
Hajah Nor Ashikin dan Agnete Johnsgaard-Lewis bersama pemenang pertama kategori Institusi Tinggi. – Gambar oleh Muiz Matdani

Pengurus Nilai Dalam Negara BSP, Hajah Rosita binti Hassan selaku Pengerusi Shell LiveWIRE Brunei dalam ucapannya antara lain mengongsikan bahawa penyertaan bagi anugerah perniagaan pada tahun ini telah meningkat terutama dalam kategori institusi tinggi di mana 19 penyertaan diterima pada tahun ini berbanding lima pada tahun sebelumnya.

Beliau seterusnya menjelaskan bahawa Shell LiveWIRE Brunei percaya akan keperluan untuk membangun pemikiran komersial dalam kalangan belia dan telah mengendalikan Higher Entrepreneurship Programme (HI-EP) sejak tiga tahun yang lalu.

Anugerah berkenaan diadakan bagi meraikan pengusaha muda di negara ini dengan cadangan pelan perniagaan yang berkualiti tinggi dan perniagaan yang dijalankan dengan berjaya.

Hadiah berjumlah $31,500 dianugerahkan pada tahun ini yang terdiri daripada hadiah di tempat pertama hingga ketiga dalam dua kategori.

Tujuh bidang dikenal pasti bagi pertandingan itu yang meliputi agroteknologi, transisi tenaga, pengurusan sisa, pendigitalan, edutainment, impak sosial dan pengeluaran pintar.

Semasa ditemui Media Permata, Pengasas Bersama Kaimana Living, Trish Lai dan Penyelia Kanan, Dayang Munirah Redzuan menzahirkan perasaan gembira apabila diumumkan sebagai penerima anugerah meskipun syarikat berkenaan baru ditubuhkan dua tahun lalu.

Mereka berharap dengan kemenangan berkenaan dapat digunakan untuk membeli perkakas dan keperluan syarikat memandangkan pada bulan lalu cawangan kedua syarikat berkenaan baru saja dibuka di Kuala Belait.

Seterusnya, mereka juga akan mempergunakan wang kemenangan dengan sebaiknya untuk memajukan lagi syarikat mereka.

Artikel sebelum iniADMM-Plus ke-9 bersidang di Kemboja
Artikel seterusnyaTerap nilai Islam
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -