Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kakitangan Google ditahan selepas mogok bantah kontrak AS1.2 bilion firma dan Israel

  SAN JOSE, 18 APRIL – Sekumpulan sembilan kakitangan Google ditahan pada Selasa malam selepas melancarkan mogok duduk selama lapan jam di pejabat syarikat itu di New York dan California, lapor agensi berita Jerman (dpa).

  Kakitangan itu membantah penglibatan Google dalam Project Nimbus, kontrak kerajaan Israel bernilai AS$1.2 bilion yang meliputi pengkomputeran awan dan perkhidmatan kecerdasan buatan daripada Google dan Amazon Web Services.

  Semasa mogok itu, pekerja di New York menduduki ruang umum di tingkat 10 pejabat Chelsea, manakala pekerja di kampus Sunnyvale, California, mengambil alih pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Google Cloud Thomas Kurian.

  Mogok itu disiarkan secara langsung oleh pertubuhan aktivis No Tech For Apartheid, yang mendakwa mewakili pekerja teknologi yang menentang menjalankan perniagaan dengan Israel.

  Protes terbaru itu dicetuskan oleh laporan TIME yang mendedahkan Google menyediakan perkhidmatan pengkomputeran awan kepada Kementerian Pertahanan Israel.

  Menurut laporan itu, Google memberi kementerian diskaun 15 peratus ke atas yuran perundingan kerana ‘rangka kerja Nimbus’ mengikut kontrak dan kementerian telah membayar syarikat teknologi itu lebih daripada AS$1 juta untuk perkhidmatan perundingan.

  Sejak pengumumannya pada 2021, Project Nimbus telah menghadapi protes dalaman yang berterusan di Google dan Amazon.

  Sebagai respons kepada protes itu,  pengurus komunikasi luaran Google Cloud, Anna Kowalczyk menyatakan melalui e-mel kepada The Verge bahawa Projek Nimbus tidak ada kaitan dengan tentera Israel.

  Kowalczyk menjelaskan bahawa kontrak Nimbus adalah untuk beban kerja yang berjalan di awan komersial Google oleh kementerian kerajaan Israel, yang bersetuju untuk mematuhi Syarat Perkhidmatan dan Dasar Penggunaan Boleh Diterima Google.

  Beliau menambah bahawa kerja Google tidak ditujukan kepada beban kerja yang sangat sensitif, dikelaskan atau ketenteraan yang berkaitan dengan senjata atau perkhidmatan perisikan. – Bernama

  Papan tanda ditunjukkan pada bangunan Google di kampus mereka di Mountain View, California, pada 24 September 2019. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...