Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Kasut budak daripada kulit khinzir dikesan

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 6 JUN – Jabatan Hal Ehwal Syariah, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) telah mengesahkan kasut kanak-kanak jenama Pink Princess yang dijual di salah sebuah premis perniagaan di negara ini didapati diperbuat daripada kulit khinzir.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh KHEU, pengesanan dibuat setelah menerima aduan daripada orang ramai dan setelah diperiksa, ia kemudiannya dihantar ke Jabatan Perkhidmatan Saintifik, Kementerian Kesihatan dan hasil analisis telah mendapati lapisan dalaman kasut tersebut diperbuat daripada kulit khinzir.

  Sehubungan itu, bagi menjaga kemaslahatan masyarakat Islam di negara ini, Jabatan Hal Ehwal Syariah telah meminta pemilik premis untuk mengasingkan semua kasut tersebut dengan serta-merta dari penjualan kepada orang awam. Di samping itu, pengguna beragama Islam di negara ini adalah dinasihatkan untuk tidak membeli dan menggunakan kasut tersebut.

  Sehubungan dengan itu, pihak KHEU juga ingin mengingatkan kepada pemilik, pengurus, pengusaha, peniaga, pembekal dan pengimport produk dan barang gunaan di negara ini supaya sentiasa berwaspada dan lebih peka terhadap produk-produk dan barang gunaan import yang akan dijual kepada orang ramai di pasar raya atau kedai masing-masing dengan memastikan produk-produk yang halal dan suci tidak bercampur dengan yang tidak halal.

  Ini demi menjaga kemaslahatan masyarakat Islam di negara ini dari terjebak mengambil dan menggunakan produk dan barang gunaan yang tidak halal.

  Di samping itu, pihak KHEU turut mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih atas maklumat berhubung perkara tersebut dan bagi orang ramai yang ingin membuat aduan serta perkongsian maklumat mengenai penjualan produk-produk tidak halal secara terbuka di premis-premis perniagaan bolehlah dibuat terus ke Jabatan Hal Ehwal Syariah melalui Bahagian Kawalan Makanan Halal dengan menghubungi talian hotline 7166222 atau mana-mana pejabat Bahagian Kawalan Makanan Halal di setiap daerah.

  Kasut kanak-kanak jenama Pink Princess yang didapati diperbuat daripada kulit khinzir. – Gambar serahan KHEU

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...