Wednesday, April 17, 2024
30.9 C
Brunei

  -

  ‘Kawan berbulu’ terselamat daripada kebakaran

  INDIANA, 28 JAN – Sebuah lori yang mengangkut kuda belang dan unta untuk beberapa siri persembahan sarkas hujung minggu terbakar awal kelmarin di sebuah lebuh raya di timur laut Indiana, memaksa polis menyelamatkan haiwan-haiwan itu, yang berkeliaran di sepanjang lebuh raya, sesetengah daripadanya sedang meragut rumput.

  Treler lori itu terbakar kira-kira jam 2 pagi di sepanjang Interstate 69 di Grant County dan seorang anggota polis negeri, timbalan syerif Grant County dan individu ketiga menyelamatkan lima ekor kuda belang, empat unta dan seekor kuda kecil dengan membimbing haiwan-haiwan tersebut keluar dari treler yang dipenuhi asap itu, kata Sgt Steven Glass daripada Polis Negeri Indiana.

  Kedua-dua pegawai itu dirawat di hospital kerana terhidu asap dan kemudian dikeluarkan, tetapi tiada haiwan yang cedera, katanya. Pemandu trak, seorang lelaki berusia 57 tahun dari Sarasota, Florida, tidak cedera. Semua lorong arah utara I-69 ditutup sehingga kira-kira jam 6:30 pagi sebaik sahaja kawasan itu dibersihkan dan haiwan-haiwan tersebut dibawa pergi dengan lori lain.

  Pejabat Syerif Grant County menyiarkan foto dan video di Facebook tentang unta yang berjalan di lebuh raya dan kemudian berdiri di sepanjang bahu dan median lebuh raya itu bersama kuda belang dan pegawai penguatkuasa undang-undang, dengan mesej, ‘Tiada kecederaan kepada kawan berbulu kita’.

  Satu video menunjukkan beberapa ekor kuda belang sedang mengunyah rumput dalam pemandangan yang nyata beberapa kilometer di timur bandar Marion, yang terletak kira-kira 97 kilometer di timur laut Indianapolis.

  “Ini bukan sesuatu yang kita lihat setiap hari,” kata Timbalan Brent Ressett daripada Pejabat Syerif Grant County. – AP

  Foto bertarikh 27 Januari 2024 oleh Pejabat Syerif Grant County ini menunjukkan haiwan diselamatkan oleh petugas kecemasan selepas kebakaran trak berhampiran Marion, Indiana. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...