Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Pemenang Nobel Bangladesh berdepan 170 kes

  DHAKA, 28 JAN – Pemenang Hadiah Nobel Bangladesh, Muhammad Yunus berikrar hari ini untuk mengatasi banyak kes mahkamah yang dikatakan penyokongnya bermotifkan politik untuk mencapai dasar alam sekitar dan ekonominya.

  “Impian kami adalah untuk mencipta dunia baharu,” kata Yunus yang berusia 83 tahun kepada pemberita di luar mahkamah, selepas diberikan jaminan secara rasmi dalam rayuan terhadap hukuman penjara enam bulan dalam satu kes yang dikritik oleh kumpulan hak asasi manusia.

  Yunus diberi pujian kerana mengeluarkan jutaan orang daripada kemiskinan dengan bank kewangan mikro perintisnya tetapi telah menimbulkan kemarahan Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina, yang menuduhnya ‘mencekik darah’ daripada golongan miskin.

  Hasina, yang mengangkat sumpah untuk penggal kelima bulan ini selepas kemenangan besar dalam pilihan raya yang diboikot oleh pembangkang, telah membuat beberapa serangan lisan yang tajam terhadap pemenang Hadiah Keamanan Nobel 2006 yang dihormati di peringkat antarabangsa itu.

  Sabitannya pada 1 Januari berkaitan dengan pelanggaran undang-undang buruh, tetapi peguam berkata Yunus menghadapi sekurang-kurangnya 170 kes lain, termasuk pertuduhan rasuah besar yang boleh menyebabkan dia dipenjarakan selama bertahun-tahun jika didapati bersalah. Beliau menafikan sebarang kesalahan.

  Yunus, dalam ucapan penuh emosi, berkata dia telah mendedikasikan hidupnya untuk menyokong mereka yang paling memerlukan dan ‘komited’ untuk meneruskan kerjayanya.

  Pelan ‘Tiga Sifar’ beliau bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon, menamatkan pengangguran dan mengurangkan kemiskinan.

  “Kita telah mengejar mimpi,” kata Yunus. “Kita telah menimbulkan kegusaran seseorang kerana mengejar impian ini,” tambahnya tanpa menyatakan nama. – AFP

  Yunus (tengah) meninggalkan mahkamah di Dhaka pada 28 Januari. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...