Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Kemarau di Iraq, petani disaran kurangkan tanaman

  BAGHDAD, 26 NOV – Sekitar 40 peratus petani yang dikaji selidik di empat wilayah di Iraq yang dilanda kemarau melaporkan terpaksa mengurangkan kawasan yang ditanam atau air yang digunakan, kata sebuah kumpulan hak antarabangsa hari ini.

  Majlis Pelarian Norway (NRC) mendesak pihak berkuasa Iraq untuk meningkatkan pengurusan sumber air di negara tersebut yang dianggap sebagai salah satu yang paling terdedah kepada perubahan iklim dan kekurangan air.

  Kajian tersebut dilakukan pada bulan Julai dan Ogos dan bergantung pada hasil temu bual dengan 1,079 orang di wilayah Anbar, Kirkuk, Nineveh, dan Salaheddin Iraq, di mana 40 peratus daripadanya merupakan wanita dan 94 peratus merupakan penduduk luar bandar.

  Ia menyatakan 60 peratus responden ‘mengatakan mereka menanam lebih sedikit atau terpaksa menggunakan sedikit air disebabkan oleh kekeringan yang sangat teruk.’

  “Iklim Iraq berubah lebih cepat daripada manusia dapat menyesuaikan diri,” kata Anthony Zielicki, pengarah interim Iraq NRC.

  Gambar Freepik

  Pendapatan petani meningkat pada tahun 2023 disebabkan oleh “hujan lebih tinggi daripada yang dijangkakan,” kata NRC.

  Tetapi itu ‘tidak semestinya berpandukan kepada keamanan ekonomi dan makanan yang lebih besar untuk semua petani di seluruh Iraq.’

  Hujan juga terumpu di bahagian selatan, berbeza dengan utara pada tahun-tahun sebelumnya, kata laporan itu.

  Laporan itu keluar beberapa hari sebelum bermulanya persidangan iklim COP28 yang dijadualkan di United Arab Emirates tahun ini.

  Kemarau yang berlaku bertahun-tahun telah menghalau puluhan ribu orang keluar dari kawasan luar bandar di Iraq, terutamanya di wilayah selatan yang mengalami panas yang terlampau pada musim panas.

  Selain kemarau, pihak berkuasa menyalahkan empangan hulu yang dibina oleh negara jiran, Iraq, Iran dan Turkiye, kerana secara mendadak mengurangkan paras air di sungai Tigris dan Efrat yang telah mengairi Iraq selama beribu-ribu tahun. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...