Saturday, April 13, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Kematian rakyat Palestin melebihi 30,000, kebuluran semakin melanda

  SEMENANJUNG GAZA, 29 FEB – Kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas berkata pada hari ini lebih 30,000 rakyat Palestin terbunuh di Gaza sejak perang antara kumpulan militan itu dan Israel bermula hampir lima bulan lalu.

  Walaupun pengantara mengatakan perjanjian gencatan senjata antara Israel dan Hamas mungkin tinggal beberapa hari lagi, agensi bantuan telah membunyikan amaran tentang kebuluran yang menjulang di utara Gaza.

  Kanak-kanak telah meninggal dunia “disebabkan kekurangan zat makanan, dehidrasi dan kebuluran yang meluas” di hospital Al-Shifa di Gaza, kata kementerian kesihatan, yang jurucakapnya Ashraf al-Qudra telah meminta ‘tindakan segera’ daripada organisasi antarabangsa untuk mencegah lebih banyak kematian itu.

  Memetik keadaan yang semakin teruk di Gaza, ketua USAID, Samantha Power berkata Israel perlu membuka lebih banyak lintasan supaya “bantuan kemanusiaan yang amat diperlukan dapat melonjak secara mendadak.”

  “Ini soal hidup dan mati,” kata Power dalam video yang disiarkan di platform media sosial X.

  Jumlah keseluruhan terbaharu bagi rakyat Palestin yang terkorban dalam perang itu adalah selepas sekurang-kurangnya 79 orang maut semalaman di seluruh Semenanjung Gaza yang dilanda perang, kata kementerian kesihatan pada hari ini.

  Pengantara dari Mesir, Qatar dan Amerika Syarikat telah meminta jeda enam minggu dalam perang yang dicetuskan oleh serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel, yang sebagai tindak balas berikrar untuk menghapuskan kumpulan pejuang Palestin yang memerintah di Gaza itu.

  Perunding berharap gencatan senjata dapat dimulakan pada permulaan Ramadan, bulan suci umat Islam yang bermula pada 10 atau 11 Mac, bergantung pada kalendar bulan Hijrah. – AFP

  Seorang lelaki memegang mayat kanak-kanak yang diselubungi yang terbunuh semasa pengeboman Israel, di luar hospital Al-Aqsa di Deir el-Balah di tengah Gaza, kelmarin, di tengah-tengah pertempuran berterusan antara Israel dan kumpulan pejuang Palestin Hamas. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pencuri Lego guna penggera kebakaran

  WELLINGTON, 12 APRIL - Seorang wanita berusia 45 tahun dan seorang lelaki berusia 34 tahun telah ditangkap dan didakwa atas 30 pertuduhan mencuri permainan...