Kempen derma berjaya kumpul 44 pain darah

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 MAC – Sebanyak 44 pain darah telah berjaya dikumpulkan dalam kempen derma darah yang dikendalikan oleh Jabatan Perkhidmatan Air, Kementerian Pembangunan dengan kerjasama Pusat Pendermaan Darah Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS), hari ini.

Antara yang menyertai dalam kempen tersebut ialah Timbalan Menteri Pembangunan, Dato Seri Paduka Ar Haji Marzuke bin Haji Mohsin.

Kempen yang berlangsung di Jabatan Kerja Raya, Jalan Tasek Lama itu disertai oleh orang ramai dan pelanggan yang datang untuk membuat pembayaran bil air.

Jurutera di Jabatan Perkhidmatan Air, Dayang Amal Aqilah binti Noorilham ketika ditemui menjelaskan, inisiatif berkenaan dilaksanakan sebagai sebahagian daripada aktiviti Sambutan Hari Air Sedunia 2022.

“Aktiviti seumpama ini diadakan beberapa tahun lalu dan bagi memperingati sambutan tersebut dan jabatan memutuskan untuk kembali dengan aktiviti yang sama dalam acara tahun ini,” jelasnya.

Kempen berkenaan diadakan bagi membantu menambah bekalan darah yang pada masa ini amat diperlukan dan orang ramai diseru untuk tampil ke hadapan dalam membantu inisiatif berkenaan.

Semasa kempen itu, prosedur operasi standard telah dilaksanakan oleh pasukan perubatan dari Pusat Pendermaan Darah Hospital RIPAS termasuk melakukan ujian pantas antigen (ART) untuk penderma sebelum mereka dibenarkan menderma dengan kit ART yang disediakan oleh pusat tersebut.

Dalam kesempatan itu, Dayang Amal Aqilah menggesa orang ramai untuk menyokong sebarang inisiatif seumpamanya oleh kerajaan tanpa mengira jabatan dan melaksanakan tanggungjawab dalam mendekati mereka yang memerlukan, terutamanya dalam masa yang sukar ini kerana satu pain darah boleh membantu menyelamatkan tiga nyawa.

“Di mana-mana sahaja terdapat kempen derma darah, orang ramai diseru untuk datang dan memberikan sokongan dan dalam situasi semasa yang kita hadapi akibat wabak virus ini, marilah kita tetap menjalankan tanggungjawab bagi menjadi warga yang bertanggungjawab dan bertawakal kepada Allah,” tambahnya.

Antara yang menyertai kempen derma darah yang diadakan baru-baru ini. – Gambar oleh Lyna Mohamad