Kenaikan harga barang ramuan jejas niaga kek

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 MEI – Kenaikan harga barangan ramuan untuk membuat kek dan biskut telah memberikan kesan kepada pembuat roti di negara ini.

Salah seorang tukang roti yang ditemu bual, Dayang Nur Yanti, berkongsi bahawa harga tepung yang digunakannya untuk membuat biskut dan roti kini telah naik mendadak.

Coklat Nutella yang digunakan untuk membuat kek Tapak Kuda atau Ladam Kuda sebelum ini berharga $6.99 tetapi kini berharga sekitar $7.99. Selain itu, harga tepung dan mentega juga naik, ujarnya.

“Memandangkan kos barangan naik, saya terpaksa menaikkan harga kek saya. Tetapi ia telah menyebabkan saya kehilangan beberapa pelanggan saya. Kek Tapak Kuda dahulunya dijual sekitar $10 untuk tiga gulung tetapi margin keuntungan adalah amat rendah”, tambah Dayang Nur Yanti.

Seorang lagi tukang roti juga merupakan suri rumah yang enggan dikenali menyatakan lonjakan dalam harga tepung telah mendorong beliau menaikkan harga kek dan biskut untuk Hari Raya.

“Pembeli tempatan perlu memahami bahawa kos kami semakin meningkat dan kami hanya memperoleh sedikit keuntungan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Bukan disebabkan kami ingin menaikkan harga sesuka hati dan membebankan pelanggan, kami juga ingin mendapatkan pulangan modal dan bukannya mengalami kerugian,” katanya.

Selain itu, pembuat roti lain juga mengalami kesukaran untuk mendapatkan Horlicks bagi membuat kek Horlicks.

Gambar fail menunjukkan pelbagai jenis kek dan biskut yang telah dihidangkan. Kenaikan harga untuk membuat kek dan biskut telah memberikan kesan kepada pembuat roti di negara ini.