Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Ketua PBB lawat sempadan Rafah sebelum bantuan Gaza dihantar

  RAFAH, MESIR, 20 OKT – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres, melawat sempadan lintasan Rafah dengan Gaza hari ini untuk mengawasi persiapan penghantaran bantuan ke kawasan yang dilanda perang itu.

  Pesawat dan trak kargo telah membawa bantuan kemanusiaan ke Rafah selama beberapa hari, tetapi setakat ini belum ada yang dihantar ke sempadan Gaza, yang telah dikepung dan dibom oleh Israel selama 13 hari.

  “Kami sedang berhubung dengan semua pihak, dengan Mesir, Israel, Amerika Syarikat (AS), untuk memastikan trak tersebut bergerak secepat mungkin,” kata Guterres kepada wartawan.

  Israel melancarkan serangan pengeboman selepas pejuang Hamas menyerang Israel dari Gaza pada 7 Oktober dan membunuh sekurang-kurangnya 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, menurut pegawai Israel.

  Rafah adalah satu-satunya kawasan masuk ke wilayah Palestin yang disekat dan tidak dikawal oleh Israel, yang bersetuju untuk membenarkan bantuan masuk selepas permintaan dari sekutunya, AS.

  Ketua kemanusiaan PBB, Martin Griffiths berkata hari ini penghantaran bantuan pertama melalui sempadan Rafah harus dilakukan ‘pada keesokan harinya atau hari berikutnya’.

  Guterres berkata terdapat ‘keperluan yang terdesak untuk memastikan trak itu bergerak secepat mungkin dan seberapa banyak yang diperlukan’, sambil menambah bahawa ‘ia mesti menjadi usaha yang berterusan’.

  “Kami tidak mencari satu konvoi untuk tiba tetapi kami mencari seberapa banyak konvoi diberi kuasa dalam jumlah yang bermakna untuk mempunyai trak yang mencukupi bagi memberi sokongan kepada penduduk Gaza,” kata Setiausaha Agung PBB itu. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...